Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Προϋπολογισμός 2023: Σε κλοιό πληθωρισμού τα «αποκαλυπτήρια», στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβειας, επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα

Με βασικό άγνωστο παράγοντα τις γεωπολιτικες εξελιξεις και κυρίως την πορεία των τιμών εξαιτιας της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Βασική παραδοχή ότι και το 2023 για την Ελληνική οικονομία θα είναι χρόνια χρόνια ανάπτυξης. Νέα επιταγή ακρίβειας και επιδοτήσεις στα σκαριά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2022 θα τελικά κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι 5,3%του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψης στο προσχέδιο. Η πρόβλεψη για το 2023, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με το 2,1% του ΑΕΠ του προσχεδίου. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά κυρίως από την πορεία των τιμών στην αγορά ενέργειας.

 

Η εκτίμηση για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα είναι κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο). Η επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχει εκτιμηθεί ότι θα γίνει το 2023, καθως τότε προβλέπεται οτι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι προβλέψεις βέβαια γίνονται εν μέσω ενος ισχυρού πληθωριστικού κύματος, χωρίς μάλιστα κανεις να μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει ποτε θα τελειωσει αυτός ο κύκλος ανόδου των τιμών.

 

Σε αυτο το πλαίσιο η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό είναι ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 10%. Αποκλιμάκωση αναμένεται από το 2023, χωρίς ωστόσο να είναι βεβαιο το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί. Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 5%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με την ακρίβεια των εκτιμήσεων αναδεικνύεται από το γεγονος ότι το προσχέδιο πριν από περίπου ένα μήνα είχε καταγραφεί μέσος εναρμονισμένος πληθωρισμός στο 8,8% για φέτος και 3% για το 2023.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρυσι κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ. Δηλαδή, σε μια τριετία το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά περίπου 50 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, δίδοντας “ισχυρό σήμα” στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

 

Επιπλέον παροχές

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη εγγράψει στο προσχέδιο ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί ως αποθεματικό αλλά ως μέρος των γενικών κρατικών δαπανών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ότι η κυβέρνηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, είτε με μορφή επιδότησης στην αντλία στα καύσιμα, είτε με νέα επιταγή ακρίβειας, ή με μεγαλύτερη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο.

 

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθως το οικονομικό επιτελείο περιμένει να έχει πρώτα σαφέστερη εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικων, αλλά και για την πορεία των τιμών της ενέργειας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ