Μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, και συμπεριφορές του «τύπου» – «δε θέλω να το ψηφίσω, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς», «ξυπνούν» οι δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, πρώτα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και στη συνέχεια από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Το Μαξίμου μέχρι στιγμής παρακολουθεί «μουδιασμένο» τις σχετικές δηλώσεις, παίρνοντας θέση στη… μέση.
Συγκεκριμένα, μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι «η αύξηση της φορολογίας στα νησιά δεν είναι και η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Προκαλεί συνέπειες στη νησιωτικότητα που προστατεύεται στο πλαίσιο της ΕΕ». Ωστόσο, πρόσθετε ότι «είναι άλλης τάξης θέμα ο επικοινωνιακός χειρισμός και κατά πόσο είναι δόκιμες οι δημόσιες διαφωνίες στην παρούσα χρονική στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του στις 24/05 από τη Σύρο, όπου βρέθηκε με αφορμή το σύμφωνο «συναντίληψης και συνεργασίας» για την αξιοποίηση του στρατοπέδου στην Ερμούπολη και του πεδίου βολής στη Βάρη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».
«Ανεξάρτητα του πώς το είπε ο Πάνος Καμμένος, είναι σαφές ότι το μέτρο είναι πάρα πολύ προβληματικό», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Βουλής. «Δηλαδή κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας;» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Βούτση να απαντά «βεβαίως».
Τι λέγεται στα «πηγαδάκια» της Βουλής για τις προθέσεις των δύο
Την ίδια ώρα, τα σχόλια στα κομματικά και κοινοβουλευτικά παρασκήνια, για τις προθέσεις των δύο «δίνουν και παίρνουν».
Αναφορικά με τον Πάνο Καμμένο, επικρατεί η άποψη ότι η στάση του δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, και ότι θα συνεχίσει να ψηφίζει, να στηρίζει, και να διαμαρτύρεται.
Σε ό,τι αφορά στο Νίκο Βούτση, η δήλωσή του αποδίδεται όχι μόνο στη δυσαρέσκειά του για την αύξηση της φορολογίας, αλλά και στην προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διαδικασίες που ακολούθησε και που θα συνεχίσει να ακολουθεί σε ό,τι αφορά στην κοινοβουλευτική νομιμοποίηση των μνημονιακών μέτρων.
Ο κ. Βούτσης θεωρείται ότι εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα ήρθαν προς ψήφιση στην Βουλή, μία ημέρα πριν αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Σημειώνεται ότι με τον Πάνο Καμμένο συντάχθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο.
«Ο κ. Καμμένος, είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ: Προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού
«Προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για άδικα και αντισυνταγματικά μέτρα», σχολίασε σχετικά η Νέα Δημοκρατία.