Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ψηλή πίεση ή υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημεία;

Ψηλή πίεση, υπέρταση δηλαδή, μπορεί να υπάρχει σε παιδιά ή σε ενήλικες. Επηρεάζει συχνότερα άτομα άνω των 35 ετών.

Εκτός από την αύξηση της ηλικίας, το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιου να παρουσιάσει ψηλή πίεση.

Τα άτομα που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και αυτοί που πάσχουν από ποδάγρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ψηλή πίεση.

Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες υπάρχει ιστορικό με ψηλή πίεση. Για το λόγο αυτό εάν ένα μέλος της οικογένειας παρουσιάζει ψηλή πίεση, τότε οι υπόλοιποι πρέπει να ελέγχονται διότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψηλή πίεση.

Δεν είναι σίγουρο ότι και άλλα μέλη της οικογένειας θα έχουν και αυτά ψηλή πίεση. Υπάρχουν άτομα που έχουν πλούσιο οικογενειακό ιστορικό με ψηλή πίεση αλλά τα ίδια δεν θα παρουσιάσουν ποτέ ψηλή πίεση.

Η ψηλή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρδιακή προσβολή που είναι ο κυριότερος λόγος θανάτου στην εποχή μας. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια που είναι ο τρίτος συχνότερος λόγος θανάτου.

Εκτός από αυτά, η ψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, στους νεφρούς και υπάρχουν υποψίες ότι επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές ικανότητες των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι και 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψηλή πίεση. Όμως μόνο ένας σε κάθε τρεις ανθρώπους που έχουν ψηλή πίεση το γνωρίζουν.

Πολλοί πάσχουν από ψηλή πίεση για πολλά χρόνια προτού το αντιληφθούν. Για το λόγο αυτό η ψηλή πίεση έχει ονομασθεί από αρκετούς γιατρούς ως «ο σιωπηλός δολοφόνος».

Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι ότι η ψηλή πίεση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Επειδή δεν συνοδεύεται από συμπτώματα οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η πάθηση αυτή.

Το να έχει κάποιος ψηλή πίεση δεν σημαίνει ότι είναι νευρικός, νιώθει ένταση ή ότι είναι υπερβολικά δραστήριος. Μπορεί κάποιος να είναι ήρεμος, άνετος και χαλαρός αλλά να έχει ψηλή πίεση.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει ψηλή πίεση είναι η μέτρηση της πίεσης του. Η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και με τον ορθό τρόπο. Εάν βρεθεί μια μόνο ψηλή μέτρηση δεν σημαίνει ότι ο ασθενής πάσχει από ψηλή πίεση.

Ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος κατά τη μέτρηση. Συνιστάται τουλάχιστο να είναι ήρεμος και ξαπλωμένος για 30 λεπτά προτού γίνει η μέτρηση. Επίσης το περιτύλιγμα του πιεσόμετρου το οποίο φουσκώνει που τοποθετείται στο βραχίονα, πρέπει να έχει πλάτος ανάλογο με την ηλικία, το σωματικό βάρος και τη σωματική διάπλαση του ασθενούς.

Ψηλή πίεση τους ενήλικες υπάρχει όταν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από ή ίση με 140 mmHg και η διαστολική μεγαλύτερη από ή ίση με 90 mmHg. Στα παιδιά οι φυσιολογικές τιμές εξαρτώνται και από την ηλικία τους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε και το φαινόμενο της άσπρης μπλούζας. Ορισμένοι ασθενείς όταν φτάνουν στο ιατρείο και η πίεσή τους μετράται από το γιατρό ή τη νοσοκόμα, νιώθουν νευρικότητα λόγω στρες με αποτέλεσμα να έχουν παροδικά ψηλή πίεση. Οι περιπτώσεις αυτές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μη δίνεται θεραπεία σε άτομα που δεν τη χρειάζονται.

Επιπρόσθετα λόγω του φαινομένου αυτού, οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες διότι κάθε φορά που είναι σε ανάλογη κατάσταση για τη μέτρηση της πίεσης τους, αυτή φαίνεται να είναι ψηλή. Έτσι θεωρούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και επιβαρύνονται με περισσότερα φάρμακα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ψηλή πίεση προσβάλλει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό χωρίς αρχικά να δίνει συμπτώματα και ότι πολλοί πάσχουν για πολλά χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ