Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Πτήσεις «φαντάσματα» λόγω Όμικρον

Συνεχώς αυξάνεται η πίεση προς την Κομισιόν να χαλαρώσει τους κανόνες που αναγκάζουν τα αεροπλάνα να πετούν σχεδόν άδεια.

Η ένταση αυξάνεται και στα αεροδρόμια. Όλο και περισσότερα αεροπλάνα απογειώνονται με άδειες θέσεις, ενώ οι κρατήσεις πέφτουν κατακόρυφα εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Σε συναγερμό οι αεροπορικές εταιρείες
Η γερμανική Lufthansa έχει ήδη προειδοποιήσεις ότι 18.000 πτήσεις ή το 5-6% όλων των δρομολογίων αυτόν τον χειμώνα θα είναι περιττές, δηλαδή θα έχουν πολύ λίγους επιβάτες για να είναι κερδοφόρες.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει την ακύρωση 33.000 πτήσεων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όμως δεν μπορεί να κόψει άλλες.

Βάσει συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κανόνων οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να απογειώνουν τα αεροπλάνα τους, και αυτοί οι κανόνες έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες αν μια αεροπορική εταιρεία έχει στη διάθεσή της ένα χρονικό διάστημα 15 λεπτών για απογείωση ή προσγείωση, μπορεί να το διατηρήσει μόνιμα, υπό την προϋπόθεση ότι το χρησιμοποιεί το 80% του χρόνου. Ο κανόνας είναι απλός. Ή το χρησιμοποιείτε ή το χάνετε.

Έτσι οι εταιρείες υποχρεούνται να απογειώνουν το 80% των πτήσεών τους. Στην αρχή της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλαν αυτόν τον κανόνα εξαιτίας της κατάρρευσης της κυκλοφορίας. Από τις 15 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 50%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό πίεση
Τώρα η Κομισιόν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη πίεση για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού αυτού στις αεροπορικές εταιρείες.

Ενώ σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν βρεθεί φιλικές εξαιρέσεις σε περιόδους πανδημίας, δεν ισχύει το ίδιο για την ΕΕ. Ο επικεφαλής της Lufthansa αναφέρει ότι «οι κανόνες των Βρυξελλών είναι επιζήμιοι για το κλίμα και έχουν ως αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο που θέλει να πετύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νέο της πρόγραμμα».

Η Κομισιόν δέχεται πιέσεις και  από τα κράτη μέλη. Ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών έστειλε επιστολή στην επίτροπο για τις μεταφορές, για να ζητήσει μείωση του ποσοστού.

Προς το παρόν η Κομισιόν αντιστέκεται στις πιέσεις, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται χαλάρωση των κανόνων.

Η μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών φαίνεται και στο μειωμένο ποσοστό κατά 50% σε σύγκριση με τους συνήθεις κανόνες με τον χρησιμοποιούμενο συντελεστή του 80%. Αυτά τα ποσοστά μαζί με τις αιτιολογημένες εξαιρέσεις μη χρήσης προσφέρουν στις αεροπορικές εταιρείες την προστασία που χρειάζονται για τους χρόνους προσγείωσης απογείωσης την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας.

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό στο 64% από τις 28 Μαρτίου, ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης εν όψει του καλοκαιριού.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΕ – Κομισιόν: Θα συνεργαστούμε “χέρι-χέρι” με τη Γαλλία τους επόμενους έξι μήνες

Η ΙΑΤΑ καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα ταξίδια για να ανακάμψουν οι αεροπορικές εταιρείες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ