Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Πυρά στην Μελόνι για το “διπλό παιχνίδι” της για την Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι θα χάσει τη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Παρασκευής στο Βερολίνο, όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν βασικά παγκόσμια ζητήματα – μια απουσία που έχει ήδη εγείρει ανησυχίες στην Ιταλία σχετικά με τη σημασία της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Σχολιάζοντας την απουσία της, η Μελόνι είπε ότι «δεν μπορούσε να παρευρεθεί σε καμία περίπτωση», καθώς είχε προγραμματισμένη διπλωματική επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης στον Λίβανο. «Είναι πιο αποτελεσματικό να μιλάμε απευθείας με τους ανθρώπους στην περιοχή παρά να μιλάμε μεταξύ μας», είπε επίσης την Τετάρτη, θέτοντας το ταξίδι της  ως προτεραιότητα. Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.

“Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να καλύψει την απουσία της στο Βερολίνο, η Μελόνι κανόνισε βιαστικά ένα ταξίδι στον Λίβανο. Αλλά αυτό δεν θα κρύψει ότι η κυβέρνησή της είναι όλο και πιο άσχετη διεθνώς”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων Danilo Della Valle (The Left).

Η σύνοδος κορυφής του Βερολίνου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα Μίλτον στις ΗΠΑ. Ενώ αρχικά αναμενόταν να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, η Meloni φέρεται να μην προσκλήθηκε σε αυτήν.

Η Della Valle σχολίασε ότι η Meloni συμφωνεί πάντα με τα  συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Ήταν με τον Μπάιντεν πριν και θα είναι μαζί του μετά τις 4 Νοεμβρίου, είτε κερδίσει η Καμάλα Χάρις είτε ο Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε. Υποστήριξε επίσης ότι αυτή η ευθυγράμμιση υπονομεύει τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Ευρώπης, τα οποία πιστεύει ότι μπορούν να διαφυλαχθούν μόνο μέσω μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Filippo Simonelli, αναλυτής στο ιταλικό think tank Institute of International Affairs (IAI), σημείωσε επίσης τη στροφή της Meloni στην Ουκρανία ως τον λόγο για τον αποκλεισμό της από τη συνάντηση του Βερολίνου.

«Η Μελόνι έχει “παγώσει” τον ενθουσιασμό της για την Ουκρανία χάριν του εγχώριου πολιτικού οφέλους, μια κίνηση που κινδυνεύει να απομονώσει την Ιταλία τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Σιμονέλι.

«Γενικά, φαίνεται ότι στην Ιταλική  κυβέρνηση, ιδιαίτερα βασικά πρόσωπα όπως ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, ποντάρει στη νίκη του Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και αλλάζει ανάλογα την εξωτερική της πολιτική», είπε ο Σιμονέλι.

Ωστόσο, ο Σιμονέλι τόνισε ότι η λεκτική αποστασιοποίηση της Μελόνι από τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν ταιριάζει με τις ενέργειες της κυβέρνησής της.

«Η ρητορική της δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», είπε, επισημαίνοντας ότι η ιταλική στρατιωτική βιομηχανία, ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Leonardo και η Rheinmetall, έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στη στρατιωτική επιμελητεία και τον εκσυγχρονισμό – έργα που η κυβέρνησή της υποστηρίζει σθεναρά. Ο Σιμονέλι αναφέρθηκε επίσης στο πολυετές αμυντικό πρόγραμμα που ενέκρινε η κυβέρνηση Μελόνι, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω αυτή την ασυνέπεια.

«Υπάρχει μια έντονη ασυμφωνία μεταξύ του τι λένε οι πολιτικοί ηγέτες και του τι ψηφίζουν, μαζί με τα κόμματα που ηγούνται, τελικά στο Κοινοβούλιο», εξήγησε ο Σιμονέλι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Μελόνι έχει υποστηρίξει τις στρατιωτικές επενδύσεις με μεγάλη πεποίθηση.

Ο Simonelli κατέληξε προειδοποιώντας ότι η χρήση εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της εγχώριας επιδοκιμασίας είναι μια επικίνδυνη στρατηγική.

«Ιστορικά, η μόχλευση της εξωτερικής πολιτικής για εγχώριο πολιτικό κέρδος είναι σπάνια μια κερδοφόρα στρατηγική. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν η απεμπλοκή της θα επηρεάσει τη διεθνή σκηνή, ειδικά αφού είχε χτίσει μια ισχυρή φήμη στους ξένους ηγέτες και στον διεθνή Τύπο ως εκπρόσωπος μιας συντηρητικής δεξιάς, αλλά σταθερά αγκυροβολημένης στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την εξουδετέρωση του Σινουάρ

Ο Μακρόν απαιτεί την απελευθέρωση “όλων των ομήρων” της Χαμάς

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ