Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο ενορχηστρωτή που είχε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ, το Μαρόκο αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων συνεχίζονται. Μαζί με το δεξί του χέρι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, είχε τον απόλυτο έλεγχο των επαφών και των δημόσιων τοποθετήσεων Καταριανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
Μετά τις αποκαλύψεις της Repubblica ότι στις 14 Νοεμβρίου 2022, υπό τη διευθυντική μπαγκέτα του Παντσέρι, διοργανώθηκε η επίσκεψη και εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, του Καταριανού υπουργού Εργασίας, με στόχο να πειστούν τα μέλη της Επιτροπής ότι υπήρχε ήδη βελτίωση στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι οι σκιές του παρελθόντος δεν θα επηρέαζαν σε τίποτα τη διεξαγωγή του Μουντιάλ, η βελγική Soir φέρνει στο φως και νέα στοιχεία.
Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας πηγαίνει λίγες εβδομάδες πριν την επίμαχη εμφάνιση του Καταριανού υπουργού Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι στο ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου. Εκείνη τη μέρα, όπως γράφει η Soir, το περιεχόμενο των συνομιλιών από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των Τζόρτζι και Παντσέρι σήμαναν συναγερμό για τις εισαγγελικές αρχές. Οι δύο Ιταλοί συζητούσαν για μια συνάντηση, προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, περίπου στις 6 το απόγευμα. Η λέξη που χτύπησε κόκκινο ήταν ότι οι δύο άνδρες μιλούσαν για μια συνάντηση με τους “δικούς μας”.
Την παραμονή της συνάντησης με τους “δικούς μας”, αντιπροσωπεία από το Κατάρ κατέλυσε στη σουίτα 412 του πεντάστερου ξενοδοχείου Steigenberger Wiltcher’s, στη λεωφόρο Λουίζ της βελγικής πρωτεύουσας. Έξι άνδρες αποβιβάστηκαν από τρεις μαύρες Μερσεντές. Ο ένας είναι ο υπουργός Εργασίας, Αλ Μάρι, και ένας άλλος, το δεξί του χέρι, ο Μπουτζελάλ Μπ, επονομαζόμενος και “ο Αλγερινός”. Τις επόμενες μέρες είχαν σειρά συναντήσεων με πολλά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και “ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς” αλλά και οι ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νόιμαν. Η πρώτη εκ των δύο, η Αρένα προεδρεύει της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ευρωκοινοβουλίου και η δεύτερη, η Νόιμαν, της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στο ευρωκοινοβούλιο.
Παντσέρι, Τζόρτζι και ένα φουσκωμένο σακίδιο
Την προγραμματισμένη μέρα και ώρα, Παντσέρι και Τζόρτζι εμφανίζονται στο λόμπι του ξενοδοχείου. Δεν γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται από την εισαγγελία των Βρυξελλών. Το ξενοδοχείο σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές έχει θέσει τις κάμερες του στη διάθεση της έρευνας. Κάθε κίνησή τους στους χώρους του ξενοδοχείου καταγράφεται.
Στο λόμπι τους υποδέχεται ένα μέλος της καταριανής αντιπροσωπείας. Όλοι μαζί παίρνουν το ασανσέρ με κατεύθυνση τη σουίτα 412. Τους ακολουθεί ένας άνθρωπος με βαλίτσα.
Μέσα στο εσωτερικό της σουίτας δεν υπάρχει καταγραφή. Οι τοποθετημένες κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις στους διαδρόμους. Η κατάθεση του Τζόρτζι έχει ρίξει φως στα όσα διαμείφθηκαν εντός της σουίτας. “Ο Παντσέρι συνάντηση της καταριανής αντιπροσωπεία για να εξηγήσει ποια στάση έπρεπε να κρατήσουν. Τους πρότεινε να κάνουν επαφές και να οργανώσουν ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο για τις 14 Νοεμβρίου (σ.σ. όπως και συνέβη).”
Σε αυτή τη συνάντηση “προετοιμασίας” των Καταριανών, ο Τζόρτζι κάνει τον διερμηνέα ανάμεσα στον Παντσέρι, που δεν μιλά αγγλικά, και τους επισκέπτες στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Στις 19:21, Παντσέρι και Τζόρτζι βγαίνουν από την πολυτελή σουίτα μεταφέροντας ένα σακίδιο πολύ πιο φουσκωμένο από ό,τι όταν μπήκαν.
Παρεμβάσεις που “καίνε” ευρωβουλευτές
Έναν μήνα αργότερα, η εμφάνιση του Καταριανού αξιωματούχου εξελίχθηκε σε “φάρσα” ανέφερε στο δικό της ρεπορτάζ η ιταλική εφημερίδα Repubblica. Τόσο η ομιλία του Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, υπουργού Εργασίας του Κατάρ, όσο και οι ερωτήσεις που δέχθηκε από μέλη της Επιτροπής, όπως οι Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα (σ.σ. για τους δύο τελευταίους κινήθηκε διαδικασίας άρσης βουλευτικής ασυλίας από την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα), είχαν κοινή υπογραφή, αυτή του Παντσέρι.
Αναφορικά με τον Βέλγο, ιταλικής καταγωγής, Ταραμπέλα η Soir δημοσιεύει αποκαλυπτικά στοιχεία από την παρέμβασή του στην επίμαχη ακρόαση: “Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω”, ξεκινά, πολύ ειλικρινά, ο Ταραμπέλα. “Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη”. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής επεκτείνεται, ήρεμα, όπως ήταν αναμενόμενο, στην υποκρισία των συναδέλφων του, που δεν θα είχαν τους ίδιους ενδοιασμούς σε προηγούμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις”.
Η Soir βάζει στο κάδρο και την Βελγίδα ευρωβουλευτή, Μαρί Αρένα, η οποία, κάποια στιγμή, διακόπτοντας συνάδελφό της κάνει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, μια ερώτηση προς τον Καταριανό υπουργό: “Είπατε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Κατάρ δεν σεβάστηκαν τους κανόνες που θεσπίστηκαν από το Κατάρ”. Είναι κάτι που ο Αλ Μάρι δεν έχει αναφέρει στην τοποθέτησή του. “Μπορείτε να τις αναφέρετε; Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφέρουμε ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει το Κατάρ”
Μετά τη συνάντηση, ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι της τηλεφωνεί και τη συγχαίρει για την παρέμβασή της. Όταν η Soir επικοινώνησε μαζί της, η Μαρί Αρένα είπε ότι “δεν θυμάται αυτό το τηλεφώνημα, αλλά, πρόσθεσε ότι “αυτή η ακρόαση ήταν μια διαφανής και δύσκολη διαδικασία για τις αρχές του Κατάρ παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των συναδέλφων βουλευτών που δεν ήταν μαλακοί μαζί τους”. Και συμπλήρωσε μιλώντας στην εφημερίδα: “Προσωπικά ήμουν πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση που είχε σημασία καθώς έδωσε σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
QatarGate: Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του Κατάρ στις Βρυξέλλες