Την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή γνώριζε για τον βούρκο διαφθοράς στον οποίο είχε βουτήξει ο εκλεκτός της καρδιάς της, σύντροφός της και πατέρας του παιδιού της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, δεν έχουν οι βελγικές Αρχές που διερευνούν το Qatargate.
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Πεπεισμένες ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων οι βελγικές Αρχές
Απόπειρα «τα παίρνω όλα επάνω μου» από τον σύντροφό της
Τι αναμένεται να καταθέσει η μοιραία Εύα και ποιοι άλλοι μπαίνουν στο κάδρο
Το γεγονός αυτό προέρχεται τόσο από πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» όσο και από όσα μεταδίδουν, τις τελευταίες ώρες, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εν όψει της επικείμενης παρουσίας της Καϊλή, στις 22 Δεκεμβρίου, ενώπιον των φυσικών της δικαστών οι οποίοι και θα κρίνουν εάν θα παραμείνει κρατούμενη ή όχι.
Άγνοια
Όπως πρώτο αποκάλυψε το e-Reportaz στις αρχικές της καταθέσεις η Ελληνίδα πολιτικός δήλωσε «αθώα του αίματος» και άγνοια για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ στην οποία εμπλέκεται. Τα έριξε όλα στον σύντροφό της, επισημαίνοντας ότι γνώριζε ότι είχε δοσοληψίες με την αραβική χώρα και του είχε επιστήσει την προσοχή. Όμως, όπως είπε, δεν ήξερε τίποτα για τα μετρητά και τις ενέργειές του, ενώ δεν ήλεγχε τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Μάλιστα, έχοντας στο πλευρό της τον διάσημο Βέλγο δικηγόρο (με ελληνικές ρίζες) Αντρέ Ριζόπουλο, η Καϊλή αιτήθηκε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, κάτι το οποίο απορρίφθηκε ένεκα της σοβαρότητας της υπόθεσης. Εκτός από την υπόθεση της διαφθοράς, η Ελληνίδα πολιτικός ελέγχεται και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς φέρεται να αδυνατεί να δικαιολογήσει την αποπληρωμή του δανείου που πήρε για να αγοράσει το διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει και στις 22 Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί η τύχη της, καθώς οι Αρχές του Βελγίου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψει έστω και με κατ’ οίκον περιορισμό στο παιδί της ή όχι. Ωστόσο κατά πληροφορίες οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η Καϊλή δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της και ότι ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν μπλεγμένος σε έναν «τζόγο διαφθοράς».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον Alpha ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, ο οποίος παρακολουθεί για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού, ουσιαστικά την έκαψαν καθώς δεν ήταν στο αρχικό πλάνο της έρευνας. Μάλιστα ανέδειξε και ένα σημείο της υπόθεσης το οποίο ο ίδιος θεωρεί χαρακτηριστικό. Όπως είπε, στις 8 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού βρίσκονταν μαζί σε πάρτι που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ, κάτι που δείχνει την «ασυδοσία» τους.
Μιλάει
Την ίδια στιγμή οι Βέλγοι δικαστές έκαναν διάνα με τη σύλληψη του Τζιόρτζι, ο οποίος προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του συνεργάζεται πλήρως δίνοντας στοιχεία και ονόματα προσώπων που επίσης εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Serra» ο σύντροφος της Καϊλή «ήταν ποταμός» στην ανάκρισή του το περασμένο Σάββατο (10/12). «Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπόλοιπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από τη ΜΚΟ Fight Impunity (σ.σ. την είχε ιδρύσει ο επίσης κατηγορούμενος για το Qatargate, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι), αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί». Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, εφαρμόζοντας, όπως επισημαίνεται, «τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος».
Σύμφωνα με την «Corriere della Serra» ο Τζιόρτζι «έσπασε» και παραδέχθηκε τα γεγονότα, ότι, δηλαδή, αυτός και μόνο αυτός έλαβε τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο κέντρο των Βρυξελλών στο οποίο ζούσε με την Εύα Καϊλή και από αυτά τα χρήματα ήταν όσα βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί έξω από το ξενοδοχείο «Sofitel» στην πρωτεύουσα του Βελγίου την 9η Δεκεμβρίου.
Επιχείρηση-αστραπή
Σχεδόν ταυτόχρονα με την μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλου που δίχασε και σχολιάστηκε -όχι για τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις- αλλά για τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις των πρακτικών του Κατάρ στα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, ήρθε και το «πιο σοβαρό», «πιο σοκαριστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς με έδρα τις Βρυξέλλες αποκαλύπτοντας την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων επίσης από το Κατάρ. Μια υπόθεση που συνταράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ελληνική πολιτική σκηνή με πρωταγωνίστρια την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.
Τουλάχιστον 16 επιδρομές της βελγικής Αστυνομίας οδήγησαν σε έξι άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα εξ αυτών κατηγορούνται για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος». Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται ήδη μεγάλα ποσά σε μετρητά, τηλέφωνα και υπολογιστές ,με τους συλληφθέντες να κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης έως 5 έτη.
Αρχικά, οι ύποπτοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα: Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί και ένα αφεντικό συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σοβαρά όταν αποκαλύφθηκε πως στο πλαίσιο του Qatargate εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δηλωμένη υπερασπίστρια των «πρακτικών» της Ντόχα, χαρακτηρίζοντας το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» παρά τις καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε όσους εργάστηκαν στην κατασκευή των γηπέδων.
Επίσης πρωταγωνιστής του «σκανδάλου» μία ΜΚΟ η οποία μέχρι πρόσφατα είχε ηχηρά ονόματα στο Διοικητικό της Συμβούλιο και στη λίστα των υποστηρικτών της, η Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «τη λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».
Για να αντιληφθεί κανείς τις διασυνδέσεις του προέδρου της Fight Impunity, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρονταν ως επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ. Ένα άλλο κορυφαίο όνομα στο τιμητικό συμβούλιο του Fight Impunity ήταν και η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κολεγίου της Ευρώπης.
Ποιοι ερευνώνται
Μέχρι αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που ερευνώνται για το σκάνδαλο που αποκαλείται Qatargate είναι η Εύα Καϊλή, η οποία και καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου με τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών. Επί του παρόντος κρατείται σε φυλακή του Βελγίου. Απούσα από τη διαδικασία ακρόασης του Δικαστικού Συμβουλίου, ζήτησε αναβολή, μέσω του δικηγόρου της, και η ακρόασή της αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου.
Ακολουθούν ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της ευρωβουλευτού ο οποίος συνελήφθη από τις βελγικές Αρχές με μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ αλλά αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και σύμβουλος του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight Impunity», στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τη βελγική Αστυνομία και μέχρι στιγμής φαίνεται ως ο επικεφαλής του κυκλώματος. Ακόμη η Μαρία Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι (η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι) οι οποίες έχουν συλληφθεί από την ιταλική Αστυνομία, ο Λουκά Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ένα άτομο (το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό), βοηθός της ευρωβουλευτού Μαρί Αρένα. Το γραφείο του βοηθού έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγιστεί από της Αρχές. Μέχρι αυτή τη στιγμή η Αρένα δεν έχει ανακριθεί, αλλά έχει παραιτηθεί από πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου.
Τέλος ο Μαρκ Ταραμπέλα, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, στο σπίτι του οποίου η βελγική Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει έφοδο, ενώ ο ίδιος έχει αποβληθεί από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και ο Νικολό Φίγκα – Ταλαμάνκα, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».
Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες «Le Soir» και «Knack», οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου για τη δράση των υπόπτων ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων πέντε ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Οι Αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι που χαρακτηρίζεται ως «το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση». Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές τον περασμένο Ιούλιο.
Επίσης σε αποκαλυπτικό άρθρο της «La Republicca» αναδεικνύονται όχι μόνο ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Παντσέρι σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και ο τρόπος που δρούσε. Όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές τουλάχιστον έξι μηνών διαπιστώθηκε ότι είχε μετρητά στο σπίτι του για να «λαδώσει» τους μηχανισμούς του ΕΚ, με στόχο να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για Κατάρ, πιθανόν και του Μαρόκου.
Επισημαίνει μάλιστα πως τα χρήματα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που περίμεναν να βρουν οι Αρχές, γιατί τα είχε χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα.
Όπως αναφέρει η «Il Messaggero», ήταν επικεφαλής μίας δομημένης οργάνωσης στην οποία και άλλοι ευρωβουλευτές ήταν στη μισθοδοσία της.
Η έρευνα στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή που η βελγική Δικαιοσύνη παραδίδει μαθήματα αποτελεσματικότητας, η εμπλοκή της Καϊλή στο Qatargate ερέθισε τα ελατήρια και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από δύο συναδέλφους του να αιτηθούν από τις βελγικές Αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Επίσης, οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν να πληροφορηθούν για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών των βελγικών Αρχών.
Σκοπός των δύο εισαγγελέων θα είναι να διακριβώσουν την τυχόν τέλεση εκ μέρους της κυρίας Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης). Ακόμη οι δύο εισαγγελείς θα ερευνήσουν και αν τυχόν έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα. Στην υπόθεση παρενέβη και ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος δέσμευσε τους λογαριασμούς της οικογένειας Καϊλή.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δ. Παπαγγελόπουλος – Ε. Τουλουπάκη: Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ομόφωνα “Όχι” στην έξοδο από τη φυλακή των Κασιδιάρη-Λαγού από το δικαστήριο