Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Ραγδαία αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στην Κρήτη – Πάνω από 500 περιπτώσεις μέσα σε τρεις μήνες

Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά κακοποίησης γυναικών παρατηρείται στην Κρήτη, καθώς καταγράφηκαν πάνω από 500 νέα περιστατικά μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH», οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, ενώ παράλληλα υπάρχει απουσία πρωτοκόλλου και ειδικών διαδικασιών προστασίας θυμάτων βιασμού στις Μονάδες Υγείας, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το παρατηρητήριο αναφέρεται, επίσης, στην ελλιπή παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών προς τις γυναίκες που επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικό κακοποίησης σχετικά με τις διαδικασίες και τα δικαιώματά τους.

Όλα αυτά καταγράφονται στην πρώτη έκθεση του «Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH», με αφορμή τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας τουτην οποία παραθέτει το cretapost.gr.

Αναλυτικότερα, την περίοδο 01/03/2024 έως 30/06/2024, καταγράφηκαν στην Κρήτη συνολικά 523 νέα περιστατικά βίας, αριθμός που είναι κατά 47% μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

Η πλειοψηφία των καταγγελιών προέρχεται από τον Ν. Ηρακλείου (48%), ενώ ακολουθούν ο Ν. Χανίων (30%), Ν. Ρεθύμνης (16%) και τέλος ο Ν. Λασιθίου (6%). Την ίδια περίοδο φέτος, στον «Σύνδεσμο» καταγράφηκαν 100 περιστατικά τα οποία ήταν κατά 60% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (40).

Στην Έκθεση περιλαμβάνεται επίσης η διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις, επαγγελματίες του πεδίου, λειτουργούν τραυματίζοντας τις γυναίκες ενώ αγνοούνται σημάδια υψηλής επικινδυνότητας σε περιστατικά κακοποίησης.

Επίσης, δίνονται εσφαλμένες ή μη ολοκληρωμένες πληροφορίες στις γυναίκες σχετικά με τις μετέπειτα νομικές διαδικασίες και εμφανίζεται να υπάρχει πλημμελής πληροφόρηση σχετικά με την Ποινική Διαμεσολάβηση, τους όρους και τις ευθύνες που οι εμπλεκόμενοι καλούνται να αναλάβουν.

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς

Το «Παρατηρητήριο» τονίζει την ανάγκη παροχής ορθής πληροφόρησης από τους επαγγελματίες προς τις επιζώσες, σχετικά με τις διαδικασίες που προκύπτουν από τις Εισαγγελικές Εντολές, τη γονική επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, για τα δικαιώματά τους όταν καταγγέλλουν ένα περιστατικό βίας, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν, αλλά και ως προς τη διαδικασία της Ποινικής Διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με την Έκθεση, απαιτείται η υιοθέτηση πρωτοκόλλων διαχείρισης περιστατικών βίας και βιασμών στις Μονάδες Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και σύσταση συντονισμένων δι-επιστημονικών Ομάδων Εργασίας με τους επαγγελματίες και τους Φορείς λήψης αποφάσεων.

Κρίνεται αναγκαία η εμπέδωση της ασφάλειας των γυναικών και η εφαρμογή πρακτικών με γνώμονα αυτήν, ώστε να αποφεύγονται τυχόν πλημμελείς επαγγελματικές συμπεριφορές. Τέλος, τα μαντηλάκια με διακριτικά στοιχεία επικοινωνίας που μοίρασε ο «Σύνδεσμος» και ο «Οδηγός Τσέπης» με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γυναίκες, αποτελούν σημαντικές πρακτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, απαιτείται ωστόσο η διεύρυνσή τους και ο εμπλουτισμός με επιπλέον πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής σπεύδει προς ανακούφιση των πυρόπληκτων της Ελλάδας

Αντιεξουσιαστές ανέλαβαν την ευθύνη για τον εμπρησμό στο εργοστάσιο Τσακίρη στη Νεοχωρούδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ