Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά μετά τη σύλληψη Λιακουνάκου (photos)

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή – Ανακοίνωση εξέδωσε ο Θωμάς Λιακουνάκος δηλώνοντας αθώος

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος συνελήφθη χθες (28/9) ύστερα από ένταλμα για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

2
Φωτογραφία: Ινώ Κλώσση

Οι κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία αφορούν παράνομο χρηματικό ποσό, περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, που φέρεται να διακινήθηκε με τελικούς αποδέκτες τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο, από σύμβαση του 2001. Η σύμβαση αφορούσε την προμήθεια τεσσάρων αερομεταφερόμενων συστημάτων επιτήρησης ελέγχου της εταιρείας Έρικσον (Ericsson) για τα αεροσκάφη Εμπραέρ (Embraer).

1
Φωτογραφία: Ινώ Κλώσση

Εδώ και καιρό το ereportaz είχε αποκαλύψει ότι ο επιχειρηματίας βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για υποθέσεις Διαφθοράς. Η έρευνα είχε διενεργηθεί από τον επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο μετά από εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, κας Ελένης Ράικου.

Ο πάλαι ποτέ αυτοκράτορας των εξοπλιστικών με την διείσδυση και στον χώρο του Τύπου ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας AXON, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «Ερικσον» για τη συγκεκριμένη προμήθεια.

Σε βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Μετά την προθεσμία που έλαβε για την Παρασκευή προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει δωροδοκήσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Λιακουνάκου έχει ως εξής:

«Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:
α) Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών».

Το παρασκήνιο της σύλληψης Λιακουνάκου

Δύο μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα και νέα στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας real.gr στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη , έφτασαν στοιχεία από το Μονακό για την off shore εταιρία Ιnteraction που κατά τις αρχές, πραγματικός δικαιούχος αυτής είναι ο επιχειρηματίας.

Στην εν λόγω εξωχώρια εταιρία, φαίνεται να φτάνουν πάνω από 2 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα από την Σουηδική εταιρία Ericsson που προμήθευσε στη χώρα μας τα 4 ιπτάμενα ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εmbraer. Η προμήθεια αυτή αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη το 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την Ιnteraction τα χρήματα διοχευτεύτηκαν σε δυο εταιρίες , τις Highwood και REA International Διαχειριστής της πρώτης εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε – όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος.

Όσον αφορά την δεύτερη εταιρία (RΕΑ) που φαίνεται να είναι συμφερόντων των χρηματιστών Πέτρου και Γιώργου Χριστοδουλίδη, ο πρώτος καταθέτοντας στην ανακρίτρια, ξεκαθάρισε ότι η εντολή δίνονταν από τον κ.Καμάρη. Κατά τις αρχές ο Καμάρης έδινε τις εντολές για τη μεταφορά των ποσών μετά από υποδείξεις του Γιάννη Σμπώκου.

Αποκαλυπτική κατάθεση

Κομβικής σημασίας για την αποκάλυψη και εξέλιξη της υπόθεσης ήταν οι δυο μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ericsson , Λις Ολοφ Νένζελ , που φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρίας.

Ο Νένζελ έδωσε την πρώτη του κατάθεση στην κ.Μπράτη όταν αυτή μετέβη προς τούτο στην Σουηδία και την δεύτερη όταν ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να επιβεβαιώσει όσα της είχε αποκαλύψει. Συγκεκριμένα το πρώην στέλεχος της Ericsson έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ΄τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Ιnteraction στην τράπεζα HSBC στο Μονακό.

Τότε υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η εταιρία δεν υφίσταται. Ακολούθως υποβλήθηκε νέο αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω Eurojustice.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνιδιοκτήτης της Ιnteraction είναι ο Άγγλος δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, που διαχειριζόταν και τον λογαριασμό της εταιρίας Evaston. Η Evaston είναι η εταιρία η οποία μεσολάβησε για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard στον ελληνικό στρατό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ