Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ράνια της Ιορδανίας: Η ιστορία αγάπης με τον σύζυγό της βασιλιά Αμπντάλα

Μπορεί το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας να είναι μικρό, αλλά η πανέμορφη βασίλισσά του Ράνια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Σπούδασε οικονομικά, είναι πρόσφυγας από την Παλαιστίνη, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και αμέτρητους ακόλουθους στα social media.

Όπως μεταδίδει το σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βασίλισσα Ράνια περιγράφει τον εαυτό της ως «μητέρα και σύζυγο με έναν πραγματικά κουλ επάγγελμα». Κουλ επάγγελμα; Τι μπορεί να είναι αυτό; Τίποτα λιγότερο από αυτό μιας βασίλισσας. Και η Ράνια της Ιορδανίας είναι μια από τις πιο γνωστές γαλαζοαίματες, που έχει να παρουσιάσει ο αραβικός κόσμος. Σήμερα, γίνεται 50 χρονών. Μια πενηντάχρονη σταρ και «βασίλισσα» των κοινωνικών μέσων δικτύωσης με πάνω από 6 εκατομμύρια συνδρομητές στο Instagram, 10,4 εκατομμύρια followers στο Twitter και 17 εκ. φίλους στο Facebook.

Πράξεις φιλανθρωπίας

Την εμβέλειά της χρησιμοποιεί η Ράνια μεταξύ άλλων για να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις κατά του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Όπως με ένα πρότζεκτ από βίντεο, όπου άνθρωποι διαφορετικής πίστης και προέλευσης ανταλλάσσουν απόψεις. Αλλά και σε τοκ σόου στις ΗΠΑ ή σε δεξιώσεις υψηλού επιπέδου είναι περιζήτητη. Ανάμεσα στους γαλαζοαίματους θεωρείται επαγγελματίας στη διάδοση του μιντιακού προφίλ της. Το 1993 παντρεύτηκε τον Αμπντάλα, ο οποίος το 1999 μετά το θάνατο του πατέρα του Χουσεΐν τον διαδέχθηκε. Στο πλευρό του η Ράνια έγινε βασίλισσα της Ιορδανίας. Και οι δύο κάνουν πολλές δημόσιες εμφανίσεις ως ευτυχισμένο ζευγάρι.


«Πώς είναι δυνατόν να μην ερωτεύεται πάλι και πάλι επί 27 χρόνια αυτό το υπέροχο χαμόγελο» έγραφε τον περασμένο Ιούνιο πάνω από μια φωτογραφία στο Instagram, που έδειχνε το βασιλικό ζευγάρι χέρι με χέρι με χαλαρό ντύσιμο. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη και ευγνώμων στο πλευρό του». Τρυφερά λόγο και ιδιωτικές φωτογραφίες δεν είναι σπάνιες για τη Ράνια. Συνεχώς διατρανώνει την αγάπη της για τον Αμπντάλα, που τον αποκαλεί «μεγαλειότατό μου» ή «βασιλιά μου».

Λόγια αγάπης και για τα 4 παιδιά της. Τον διάδοχο Χουσεΐν, τις πριγκίπισσες Ιμάν και Σάλμα και τον πρίγκιπα Χασίμ. Το 2010 η Ράνια έγραψε μάλιστα και ένα παιδικό βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ στον κατάλογο βιβλίων των New York Times. Αλλά και σε πράξεις φιλανθρωπίας η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια είναι πολύ δραστήρια. Μάχεται για θέματα γυναικών και παιδιών, για την παιδεία των νέων και στηρίζει γυναίκες να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους. Και τάσσεται υπέρ της χειραφέτησης και ισότητας των φύλων.

 Σε ομιλία της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε πόσο μεταδοτικό είναι να στηρίζει κανείς γυναίκες. «Το βλέπω στα πρόσωπά τους», είπε. «Στηρίξτε μια γυναίκα κι αυτή θα στηρίξει άλλες». Δεν είναι απορίας άξιο που σε φωτογραφίες περιβάλλεται συνήθως από γυναίκες και κορίτσια. Δίπλα της όμως χαμογελούν τόσο άγνωστες, όσο και γνωστές και ισχυρές γυναίκες, όπως η Μέρκελ, η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και γνωστές τραγουδίστριες, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ.

Γάμος με μια Παλαιστίνια

Για τη δράση της η Ράνια έχει πάρει πολλά βραβεία. Στη χώρα της ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάζει τα θέματά της, δεν προκαλεί πάντα ευνοϊκά σχόλια. Κυρίως από συντηρητικούς κύκλους επικρίνεται για το πόσο επιθετικά παρουσιάζει δικές της πολιτικές απόψεις. Αλλά η βασίλισσα της Ιορδανίας έχει άλλες καταβολές από ό,τι οι περισσότεροι στη χώρα, που την έριξε η προσφυγιά. Κατάγεται από εύπορη μεσοαστική οικογένεια Παλαιστίνιων.

Μεγάλωσε στο Κουβέιτ, από όπου η οικογένειά της ζήτησε καταφύγιο στην Ιορδανία στη διάρκεια του Β΄ Περσικού Πολέμου (1990/1991). Εκεί σπούδασε οικονομία επιχειρήσεων και γνώρισε τον Αμπντάλα. Στην Ιορδανία, όπου οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από τους γηγενείς και όπου η συνύπαρξή τους δεν είναι πάντα η καλύτερη, ο γάμος του Αμπντάλα με μια γυναίκα με προσφυγική ιστορία θεωρήθηκε στην αρχή ως στρατηγική κίνηση. Ιδιαίτερα επειδή αυτή η γυναίκα ήταν Παλαιστίνια πρόσφυγας με συγκεκριμένες απόψεις για το Παλαιστινιακό, τις οποίες αργότερα ως βασίλισσα εξέφραζε σε πολλές συνεντεύξεις της, καλώντας μάλιστα συνεχώς να ανοίξουν οι πόρτες για να δεχθεί η χώρα περισσότερους πρόσφυγες.

Αλλά εκτός από τις απόψεις της, τον ιορδανικό πληθυσμό απασχολεί και η εξωτερική εμφάνιση της βασίλισσάς τους. Αν και εκτός της χώρας της η κομψότητά της γίνεται πάντα αντικείμενο θετικών σχολίων, στην ίδια την Ιορδανία την κατηγορούν ότι υποκύπτει στην αδυναμία της για ρούχα επώνυμων οίκων με έξοδα του δημοσίου. Ακόμη και μια γυναίκα που το οικονομικό περιοδικό Forbes ανέδειξε κάποτε ως μια από τις γυναίκες στον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή, δεν μπορεί να έχει πάντα μόνο υποστηρικτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ