Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ραντεβού στον οδοντίατρο λόγω καραντίνας

Ο εγκλεισμός έφερε τα παιδιά πιο κοντά στο…ψυγείο λόγω συναισθηματικής πείνας αφήνοντας στο περιθώριο τη στοματική υγιεινή.

Της Αλεξίας Σβώλου

Το άνοιγμα της κοινωνίας και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν είναι χωρίς ρίσκοάλλωστε όσο ο κορωνοϊός είναι εκεί έξω και παραμονεύει, τίποτα δεν είναι χωρίς ρίσκο-όπως τονίζει ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και όπως προσυπογράφει από το Λονδίνο ο καθηγητής πολιτικής υγείας και διευθυντής του LSE Heath Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μάλιστα δηλώνει πως αν όλος ο κόσμος έμενε για ένα χρόνο κλειδωμένος, θα ξεμπερδεύαμε με την Covid-19.

Ομως αυτό δεν γίνεται γιατί το κόστος ενός παρατεταμένου lockdown θα ήταν ανυπολόγιστο. Ηδη μετά από 42 μέρες εγκλεισμού έχει καταγραφεί έξαρση άγχους, ενδο-οικογενειακής βίας, υπέρτασης, αύξησης σωματικού βάρους, τερηδόνας, αϋπνίας, εθισμού στο διαδίκτυο, e-τζόγου και ψυχικών διαταραχών κι έχουν αυξηθεί οι φοβίες, με το 80% των Ελλήνων να φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έναν στους τρεις Ελληνες να φοβάται πως θα μείνει άνεργος και δύο στους τρεις να φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο νευρολόγος ψυχίατρος Θάνος Ασκητής:

«Αν κλειδώσεις έναν άνθρωπο μέσα στο σπίτι θα βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο μπροστά στο ψυγείο από ανία και συναισθηματική πείνα, λόγω του στρες».

Η υπερφαγία από βαρεμάρα ή άγχος και η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μαζί με τον περιορισμό της κίνησης έφεραν παραπανίσια κιλά και αύξηση της υπέρτασης, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο και την στοματική υγεία. Ειδικά στα παιδιά, που λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων και της μη δυνατότητας να κάνουν τις αθλητικές και τις δημιουργικές τους δραστηριότητες (σπορ, εργαστήρια ρομποτικής κ.λπ.) δεν έχουν διεξόδους να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

«Αν τα παιδιά θέλουν να φάνε γλυκό κατά τη διάρκεια της ηµέρας είναι προτιµότερο να το φάνε µια κι έξω (όχι ένα γλύκισµα τώρα κι ένα σε δύο ώρες), ενώ τους χυµούς φρούτων να τους πίνουν µε καλαµάκι» Θανάσης ∆εβλιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Οµοσπονδίας

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα αργήσουν να επιστρέψουν στο σχολείο καθώς η επιστροφή τους πριν τον Σεπτέμβριο θεωρείται αμφίβολη, με κορυφαίους επιστήμονες όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης από το νοσοκομείο «Αττικόν» και ο καθηγητής πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος να έχουν πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν τον Ιούνιο τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά με συνέπεια τα πιτσιρίκια να παραμένουν επί μακρόν χωρίς ευκαιρίες για εκτόνωση. Υπό αυτές τις συνθήκες δυσκολεύονται να κάνουν υγιεινές επιλογές στο καθημερινό τους φαγητό. Οπως εξηγεί ο Θανάσης Δεβλιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας: «Η παραμονή στο σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 οδήγησε σε περιορισμό της σωματικής άσκησης και σε αύξηση του αριθμού των γευμάτων, καθώς και των γλυκών, ενώ τώρα που τα περισσότερα παιδιά έχουν ‘ξεχάσει’ το καθημερινό τους πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αμελούν και τη στοματική τους υγιεινή και να πηγαίνουν για ύπνο χωρίς να βουρτσίζουν σχολαστικά τα δόντια τους. Για να μην φθάσετε στο σημείο να αναζητάτε απελπισμένα οδοντίατρο μετά από λίγο καιρό επειδή θα πονάνε τα δοντάκια τους, πρέπει να περιορίσουν τη βλαβερή για τα δόντια ζάχαρη, που κρύβεται σε πολλά προϊόντα (όχι απαραίτητα μόνο γλυκά). Για να περιορίσουν τα παιδιά την κατανάλωση τέτοιου τύπου προϊόντων πρέπει να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό γεύμα, μειώνοντας την ανάγκη για διάφορα ανθυγιεινά τσιμπολογήματα στο υπόλοιπο της ημέρας. Για σνακ προτιμότερα είναι τα φρούτα.

Αν παρόλα αυτά τα παιδιά επιλέξουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως σοκολάτες, μπισκότα ή γκοφρέτες δεν πρέπει να τις καταναλώνουν επανειλημμένα μέσα σε κοντινά χρονικά διαστήματα. Για τον σχηματισμό της τερηδόνας που χαλάει τα δόντια, δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνεται, όσο το πόσο συχνά γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να φάει το παιδί δύο σοκολατάκια το ένα μετά το άλλο, παρά με διαφορά μιας ώρας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν γονείς και παιδιά σε αναψυκτικά τα οποία προάγουν την τερηδόνα και τη διάβρωση των δοντιών, περιέχοντας ζάχαρη, ανθρακικό και κιτρικό οξύ. Γι’ αυτό η κατανάλωσή τους, καθώς και όλων των ζαχαρούχων ροφημάτων πρέπει να γίνεται με καλαμάκι, ώστε να μειώνεται το χρονικό διάστημα που έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Αν τα παιδιά πίνουν αναψυκτικά ή έτοιμους χυμούς, αμέσως μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλένουν το στόμα τους με νερό» τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.

Φάρμακο το βραδινό βούρτσισμα

Μπορεί ο κόσμος να θεωρεί πως το πρωϊνό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό γιατί χαρίζει αίσθηση δροσερής αναπνοής, αλλά στην πραγματικότητα το βραδινό βούρτσισμα είναι «όλα τα λεφτά» για τη στοματική υγεία καθώς το βράδυ με την «στάση» του σάλιου το στόμα δεν ξεπλένεται, με συνέπεια να αυξάνονται πολύ τα βακτηρίδια της τερηδόνας. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παραμελούν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και διάρκειας δύο λεπτών για να γίνεται σωστός καθαρισμός.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ