Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ραντεβού τον… Σεπτέμβρη για συλλογική ανοσία

Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας- όπως και στην Ευρώπη- γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση της παραλαβής των αναμενόμενων δόσεων. Παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός τον οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για τον εμβολιασμό 2.000.000 πολιτών το μήνα, βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο, με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει πως: «Για να εξελιχθεί πιο γρήγορα το πρόγραμμα πρέπει να έχουμε τις απαιτούμενες δόσεις των εμβολίων».

Της Αλεξίας Σβώλου


Αναλώσιμα

Αναφερόμενη στο πρόβλημα έλλειψης αναλωσίμων (σύριγγες), η κυρία Παγώνη σχολιάζει πως θα είναι τραγικό να έχουμε πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και να ξεμείνουμε από σύριγγες.

Και προσθέτει: «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα εγκρίσεις για τέσσερις εταιρείες ώστε να πάρουμε εμβόλια. Υπήρξαν λάθη στον σχεδιασμό που πρέπει να διορθωθούν. Τώρα στο ερώτημα που θέτουν πολλοί, πόσο κρατά η ανοσία και πόσο ψηλά θα διατηρηθούν οι τίτλοι των αντισωμάτων, αυτό θα μας απασχολήσει σε ένα εξάμηνο. Όχι τώρα».

Και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού ∆ημόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, παραδέχεται ότι οι εμβολιασμοί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν καθυστερήσει λόγω και των δυσκολιών που έχει στην μεταφορά του το εμβόλιο των Pfizer/BionTech και εκτιμά ότι κατά τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα γηροκομεία, για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην κοινότητα.

Εκτιμήσεις

Όπως τονίζει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: «Στο καλύτερο δυνατό σενάριο θα έχουμε πετύχει τη συλλογική ανοσία Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Το κατά πόσο θα επιταχυνθεί η όλη διαδικασία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος έχει άμεση σχέση με το πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος και  η καθηγήτρια Παιδιατρικής και
Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά από το νοσοκομείο Παίδων «Π.Κυριακού», η οποία εκτιμά ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού σε εννέα έως 12 μήνες οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2021 για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας.

Ανάλογες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού καταγράφονται και σε άλλα κράτη, με τη Γαλλία να παρουσιάζει την λιγότερο ικανοποιητική εικόνα και τους πολίτες της να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στα covid εμβόλια, ενώ δραματική παραμένει η κατάσταση στην Αμερική όπου καταγράφεται αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και αριθμού των θανάτων.

Με τα COVID εμβόλια να παραμένουν «η πιο απτή διέξοδος από την κρίση της πανδημίας», όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η καθυστέρηση στην παραλαβή των δόσεων δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα φτάσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε χώρας.

Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία προτείνονται «αλχημείες» για την  πραγματοποίηση των αναμνηστικών δόσεων, βάζοντας στο τραπέζι την παράταση του διαστήματος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Οι ανακοινώσεις αυτές οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει ειδική σύσταση σύμφωνα με την οποία, η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/Biontech  πρέπει να γίνεται στις 21 μέρες από την πρώτη ή μέχρι τις 28 ημέρες. Οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν επίσης  την πρόθεσή τους-σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν οι δόσεις -να….αναμίξουν τα εμβόλια, δηλαδή να πραγματοποιήσουν τη συμπληρωματική δόση με άλλο εμβόλιο από εκείνο της πρώτης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ιατρική πρακτική, η οποία όπως τονίζει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία
Θεοδωρίδου προϋποθέτει πως συνεχίζεις τις αναμνηστικές δόσεις με το εμβόλιο που άρχισες.


Σχετικό Άρθρο: Η Σουηδία εγκαταλείπει τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης



Στην Ευρώπη

Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή η δυναμική της επιχείρησης «Ελευθερίας»
κυμαίνεται στους 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας
του νοσοκομείου «Αττικόν», Ηρακλή Τσαγκάρη, να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του
Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 200.000 άτομα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνει πως η Ε.Έ. έχει εξασφαλίσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις από επτά συνολικά εμβόλια τα οποία έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες έγκρισης.

Αναφερόμενος στο κόστος, ο κ. Σχοινάς εξήγησε πως η ΕΕ πέτυχε τόσο χαμηλές τιμές που κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτόνομα, και πρόσθεσε ότι «δεν βάζεις όλα σου τα χρήματα στο ίδιο άλογο».Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε 4 δισ.. ευρώ να μοιράσει και τα μοίρασε σε επτά «άλογα» (εμβόλια). Μετά το εμβόλιο των Pfizer/Biontech που εγκρίθηκε πρώτο και το εμβόλιο της Moderna που πήρε το πράσινο φως στη βόρειο Αμερική, το  Ισραήλ και την περασμένη Τετάρτη στην Ε.Ε. αναμένουμε εγκρίσεις για εκείνα της Johnson and Johnson και της Astra Zeneca, οπότε η φαρέτρα θα ενισχυθεί με ένα έως τρία εμβόλια.

Απαντώντας στο γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε στην
Ευρώπη τα covid εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται μέσω του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ΕΟΦ
(Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και σε αυτόν τον οργανισμό δεν κατατέθηκαν φάκελοι για αίτηση έγκρισης από τις συγκεκριμένες χώρες.

Ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τον εμβολιασμό είναι το κατά πόσο θα οδηγηθούμε σε ένα υποχρεωτικό υγειονομικό διαβατήριο για να μπορούμε να ταξιδεύουμε. Από τη μεριά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλλει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο είναι απολύτως λογικό σε κάθε κράτος να δημιουργηθεί ένα μητρώο
εμβολιασμών και βάσει αυτού μπορεί σε εθνικό η κλαδικό επίπεδο να απαιτηθεί μία
τέτοια βεβαίωση για τα ταξίδια.

Χαλάρωση

Συντασσόμενος με την άποψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που τονίζουν
ότι το εμβόλιο και η πρόοδος της επιχείρησης  «Ελευθερία» δεν πρέπει σε καμία
περίπτωση να σηματοδοτήσουν χαλάρωση των μέτρων προστασίας, ο Μαργαρίτης
Σχοινάς εξηγεί ότι βρισκόμαστε ακόμα στην κορύφωση της μάχης με την πανδημία. «Μπορούμε να ελπίζουμε, να είμαστε αισιόδοξοι,  αλλά δεν μπορούμε να
χαλαρώσουμε την άμυνα μας» καταλήγει.

Σύμφωνα, τώρα, με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα της Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους από την Τρίτη που θα ξεκινήσουν οι
εμβολιασμοί και στα νοσοκομεία των νησιών, η δυναμικότητά της επιχείρησης
«Ελευθερία» θα αυξηθεί στους 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μακρύς κι αν δεν
δουλέψουν όλα «ρολόι», η επίτευξη των στόχων μεταφέρεται για τις αρχές του
2022… «Ζήσε Μάη μου», που λέει και η γνωστή λαϊκή παροιμία.

∆ώδεκα περιστατικά σοβαρής αλλεργίας

Ερευνά που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» φανερώνει ότι
τα 12 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας που εκδηλώθηκαν παγκοσμίως μετά τον
εμβολιασμό με το εμβόλιο Pfizer/Biontech οφείλονται στην πολυαιθυλενογλυκόλη,
ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς του αγγελιοφόρου  mRNA,
το οποίο απαντάται και στο εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα
εμβολιαστικά κέντρα υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης της αλλεργικής
αντίδρασης, εφόσον ο εμβολιαζόμενος παραμείνει εκεί για περίπου 30 λεπτά μετά
για παρακολούθηση.

Νοσηλεία

Εντός των συνόρων, πάντως, μια νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε για την Covid
στα Τρίκαλα και παρουσίασε σοβαρή αλλεργία και χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ αγωνία
στο Πανελλήνιο προκάλεσε η επιβεβλημένη διασωλήνωση του αναπληρωτή Διοικητή
του Θριάσιου νοσοκομείου που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό στις 28 Δεκεμβρίου
και δύο μέρες μετά παρουσίασε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, η οποία εξελίχθηκε
ταχύτατα σε απειλητική πνευμονία.

Ο Χρήστος Πιλάλης διασωληνώθηκε σε κλίνη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας, ενώ όλες οι εξετάσεις του βγήκαν αρνητικές για covid λοίμωξη και γρίπη. Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας έχουν πάρει θέση γι’ αυτήν την υπόθεση, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, να επισημαίνει πως δεν έχει τεκμηριωθεί κάποια συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό του αναπληρωτή διοικητή και την εμφάνιση της αναπνευστικής λοίμωξης. Πηγές της «ΜΠΑΜ» από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του
υπουργείου Υγείας βεβαιώνουν πως στο εν λόγω περιστατικό υπάρχει καρδιολογικό-
αναπνευστικό νόσημα. Ωστόσο, προβληματισμό γεννά το ότι η σύζυγος του
αναπληρωτή διοικητή σε τηλεοπτική συνέντευξη της ανάφερε πως ο κ. Πιλάλης ήταν
σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και πως δεν νοσεί από υποκείμενη ασθένεια.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ