Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα με δηλώσεις του ρατσιστική κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται σε παίκτες της ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας μετά τη ήττα τους στον τελικό του Euro 2020.
Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι θα ερευνήσει τα σχόλια που έγιναν απέναντι στους παίκτες της Αγγλίας Marcus Rashford, Jadon Sancho και Bukayo Saka, οι οποίοι έχασαν το χτύπημα πέναλτι με την Ιταλία μετά από την ισοπαλία 1-1 του κανονικού ματς.
“Αυτή η ομάδα της Αγγλίας αξίζει να επαινείται ως ήρωες και να μην κακοποιείται ρατσιστικά στα κοινωνικά μέσα”, δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter. “Όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την τρομερή κακοποίηση πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους.”
Η ομάδα της Αγγλίας επισήμανε το ζήτημα του ρατσισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια του τουρνουά, με τους κριτικούς να το βλέπουν ως ανεπιθύμητη πολιτικοποίηση του αθλητισμού.
Οι ροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των παικτών έδειξαν επίσης τεράστια υποστήριξη και ευγνωμοσύνη από τους οπαδούς για το τουρνουά.
«Είμαστε αηδιασμένοι που μερικές από τις ομάδες μας – που έχουν δώσει τα πάντα για τη “φανέλα” αυτό το καλοκαίρι – υπέστησαν διαδικτυακή κακοποίηση με ρατσιστικά σχόλια μετά το σημερινό παιχνίδι», ανέφερε η ομάδα της Αγγλίας.
Ο Αγγλικός Σύνδεσμος Ποδοσφαίρου είπε ότι η «αηδιαστική συμπεριφορά» δεν είναι ευπρόσδεκτη από τους οπαδούς.
“Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους παίκτες που επηρεάζονται, ζητώντας παράλληλα τις σκληρότερες ποινές για όποιον είναι υπεύθυνος”, δήλωσε η FA σε δήλωση.
Η αστυνομία του Λονδίνου είπε ότι οι αξιωματικοί γνώριζαν τα προσβλητικά και ρατσιστικά σχόλια και ότι θα αναλάβουν δράση.
“Δεν θα γίνει ανεκτό και θα διερευνηθεί”, ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.
Το ζήτημα της διαδικτυακής κακοποίησης παικτών οδήγησε τις βρετανικές αρχές ποδοσφαίρου να μποϊκοτάρουν εν συντομία πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να τονίσουν το ζήτημα, μια στάση που συμμετείχαν και άλλοι αθλητικοί φορείς. Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Τον Μάιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για έναν νέο νόμο που θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες κοινωνικών μέσων έως και 10% του κύκλου εργασιών ή 18 εκατομμύρια λίρες (25 εκατομμύρια δολάρια) εάν δεν κατάφερναν να εξουδετερώσουν διαδικτυακές παραβιάσεις όπως τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους.