Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

‘Ραβασάκι’ με μέτρα στέλνουν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση

Αγώνας δρόμου μεταξύ κυβέρνησης –δανειστών από σήμερα, με βασικό στόχο να κλείσουν οι… ανοικτοί λογαριασμοί της δεύτερης αξιολόγησης.

Μέσα στην ημέρα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να πάρει στα χέρια της την πρόταση-κείμενο των θεσμών, επί της οποίας και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο δρόμο για την τελική συμφωνία.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αγνωνιούν να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέχρι το τέλος του μήνα. Με το βλέμμα στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που θα ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ενώ η Αθήνα πιέζει για τη συγκεκριμενοποίηση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.

Τα εργασιακά

Μεγαλύτερο «αγκάθι» για την συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση αναδεικνύεται η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ομαδικών απολύσεων.  Η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει, καθώς οι δανειστές εμμένουν σε αύξηση του ποσοστού μαζικών απολύσεων από 5% σε 10%. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά, επειδή οι αποφάσεις αφορούν θεωρητικά μόνον το 2,5% των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά από αυτές εξαρτάται οικονομικά σχεδόν το 45% των μισθωτών.

Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητείται και για τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως απαιτεί κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, θα πρέπει να επιτρέπει και «κούρεμα» οφειλών προς το δημόσιο, όπως για τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Αντιθέτως, συμφωνία λένε ότι υπάρχει για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017, καθότι δεν εντοπίζονται αποκλίσεις.

Αγωνία για χρέος-ποσοτική χαλάρωση

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης, πάντως,- κόντρα στη σκληρή στάση Σόιμπλε- για το θέμα του χρέους έδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και χτυπώντας «καμπανάκι» τόνισε με συνέντευξή του στην WSJ ότι «αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Kυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του ’17. Με τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ να είναι προγραμματισμένες: η πρώτη για τις 11 Ιανουαρίου και η δεύτερη για τις 9 Μαρτίου.

Το χρονοδιάγραμμα και οι ψηφοφορίες

Κατά τα λοιπά, η θάλασσα νέων μέτρων, μεταφράζεται σε «βροχή» νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

Στα «αγκάθια» παραμένουν όμως και μέτρα όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (μηχανικοί, πώληση φαρμάκων σε σουπερμάρκετ κλπ.), η κατάργηση του νόμου που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020 με νέα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας καζίνο στο Ελληνικό.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ