Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ρέγκλινγκ: Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα, είναι το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.

Σχετικά με τη συμβολή του ESM στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι ο Μηχανισμός Σταθερότητας έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα 265 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν πλέον εξέλθει από τα προγράμματά τους μέσω των αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν.

Εξ αυτών τόνισε πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Όπως είπε: «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η διοίκηση τόσο αδύναμη. Αλλά η Ελλάδα μπορεί και εκείνη να στρίψει την γωνία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση και πως αυτή «είναι πολύ πίσω μας». «Είναι σημαντικό να το πω αυτό δημοσίως, γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς χειριστήκαμε την κρίση. Η περίοδος αυτή -δικαιολογημένα- κατέστρεψε την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και στους πολιτικούς» παρατήρησε.

Κατά τον ίδιο, ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω των φετινών εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, και καθώς, όπως είπε, πολλά λαϊκίστικα κινήματα έχουν ξεπηδήσει σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις δυτικές χώρες.

«Νομίζω ότι, ναι, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί αυτό» είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί και ότι πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται το ότι η Ευρώπη μπορεί να ασχοληθεί με μεγάλες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η κλιματική αλλαγή.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας τόσο πολύ πια. Τώρα η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες στις δημοσκοπήσεις. Από τη φύση τους, αυτά είναι διασυνοριακά ζητήματα και οι λαϊκιστές δεν πρέπει να προσποιούνται ότι έχουν την απάντηση με τη μορφή προστατευτισμού» τόνισε ακόμη.

Αξιωματούχος ΕΕ: Θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση -Μπορείτε να πάτε για σκι!

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από της Βρυξέλλες. Ωστόσο αν και είπε ότι «είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Εκτίμησε,ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ