Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Reuters: 1 τρισ. ευρώ οι ζημιές στην παγκόσμια οικονομία από έναν “τυφώνα” Grexit

Ως απόλυτη καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία, περιγράφονται οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στις μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειακού πακέτου της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και οι κυριότερος χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), και φέρνει στο φως δημοσίευμα του Reuters.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, το κόστος ενός Grexit, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου θα κληθεί να επωμιστεί ΗΠΑ και Ευρώπη, θα ανέλθει στο 1 τρισ. ευρώ, καθώς οι δραματικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών θα αποκτήσουν τη μορφή ντόμινο. 

GREXIT1Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει πως εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι τριπλάσιο και τετραπλάσιο από τον όποιο συνολικό κίνδυνο έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή, ενώ, οι πληροφορίες του θέλουν ασκήσεις προσομοίωσης της ΕΚΤ προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές της μπροστά σε έναν τέτοιο οικονομικό σεισμό.

Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό». Επίσης μια έξοδος θα προκαλούσε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός Grexit, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό λογαριασμό για τη Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν. Στην έκθεση της ΕΚΤ προσομοιώνονται σενάρια, τα οποία υπολογίζουν ότι μόνο για την Ιταλία (που καλύπτει το 17% του κεφαλαίου της ΕΚΤ) το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. ευρώ έως 81 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα του RealMoney της εφημερίδας Realnews.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ.

Η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα. Αν και τα τρία τελευταία χρόνια η έκθεση των ξένων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχει μειωθεί αισθητά ο συστημικός κίνδυνος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι σταθμισμένος, αλλά όχι περιορισμένος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ