Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Reuters: Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν έχει δόση

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Η Ελλάδα αναμένει συμφωνία σε όλα τα θέματα με την τρόικα, εκτός από το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.[/quote_text]

Ο αξιωματούχος, που σύμφωνα με το Reuters, θέλησε να κατευνάσει τους φόβους όσον αφορά στο τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ελλάδα δεν λάβει τη νέα δόση, είπε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή πάντως, η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε.

Tην ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η Ελλάδα και η τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, τονίζοντας πως αν αυτό δεν γίνει, η δόση δεν θα καταβληθεί.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω εκταμίευση στην Ελλάδα για τους επόμενους τρεις μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι τέσσερα ήταν τα σημεία που υπήρχαν διαφορες χθες:

ΦΠΑ: Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, με δεδομένο, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

– Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα: Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έτσι όπως είχαμε υποσχεθεί, αφού οι καθυστερήσεις είναι χαρακτηριστικές.

– Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Οι πέντε δόσεις για φέτος στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ έχουν κλείσει, παραμένει όμως ανοικτό το θέμα του φόρου για το 2014. Η Τρόικα συνεχίζει να έχει ισχυρές ενστάσεις για τις δυνατότητες του εισπρακτικού μηχανισμού και ζητά να παραμείνει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Αντίθετα η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΕΕΤΗΔΕ και άρα δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα έσοδα.

– Εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ: Η Τρόικα επιμένει στην εισφορά των επιχειρήσεων από το 2014 και η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει το μέτρο παράλογο και «τριτοκοσμικό», παρουσιάζοντας ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα έσοδα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει επίσης μέτρα που κλείνουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, που στην καλύτερη περίπτωση είναι 2 δισ.€. Για φέτος το μεγάλο αγκάθι για το κενό είναι ο ΕΟΠΥΥ και του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΕ.

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υποβαθμίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δις ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ