Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Reuters: Ενδείξεις για λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά στελεχών της Κομισιόν

Η Κομισιόν βρήκε στοιχεία ότι τα smartphone που χρησιμοποιούν κάποια στελέχη της προσβλήθηκαν από το λογισμικό κατασκοπείας της NSO, σύμφωνα με επιστολή του επίτροπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς, που επικαλείται το Reuters.

Σε επιστολή που έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ Βελντ, ο Ντιντιέ Ρεντέρς αναφέρει ότι η Apple τον ενημέρωσε το 2021 πως το iPhone του πιθανότατα είχε χακαριστεί με τη χρήση του Pegasus, το λογισμό της ισραηλινής NSO.

Η προειδοποίηση της Apple οδήγησε σε έρευνα των προσωπικών και επαγγελματικών συσκευών του Ρεντέρς, όπως και άλλων τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν εργαζόμενοι στην Κομισιόν, αναφέρει η επιστολή.

Αν και από την έρευνα δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα τηλέφωνα του επιτρόπου ή των υπαλλήλων της ΕΕ είχαν χακαριστεί, εντοπίστηκαν «δείκτες παραβίασης» (indicators of compromise), ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές ασφαλείας για να περιγράψουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως υπήρξε χακάρισμα, σημειώνει το Reuters.

Στην επιστολή ο Ρεντέρς δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες και ο επίτροπος αναφέρει ότι είναι «αδύνατο να αποδοθούν αυτοί οι δείκτες σε ένα συγκεκριμένο δράστη με πλήρη βεβαιότητα». Συμπληρώνει ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος της NSO δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί πρόθυμα με μια έρευνα της ΕΕ. «Η βοήθειά μας είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι υπήρξε παραβίαση», τόνισε μιλώντας στο Reuters. «Κάθε παράνομη χρήση από πελάτη που στοχεύει ακτιβιστές, δημοσιογράφους κτλ. θεωρείται σοβαρή κατάχρηση», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας.

Το Reuters είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει έρευνα για το αν τηλέφωνα που χρησιμοποιεί ο Ρεντέρς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν χακαριστεί με λογισμικό που έχει σχεδιαστεί στο Ισραήλ.

Η παραδοχή του επιτρόπου για το ζήτημα έγινε σε απάντηση για τις έρευνες από ευρωβουλευτές, που σύστησαν φέτος επιτροπή για τη διερεύνηση τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με το Pegasus.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε πως η έρευνά της κατέληξε ότι 14 χώρες μέλη της ΕΕ είχαν αγοράσει στο παρελθόν τεχνολογία της NSO. Η επιστολή του Ρεντέρς- την οποία έδωσε στο Reuters η Ιντ Βελντ που είναι εισηγήτρια της επιτροπής- αναφέρει ότι αξιωματούχοι στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία ήταν ή είναι στη διαδικασία παροχής απαντήσεων για τη χρήση του Pegasus. Η Κομισιόν, σημειώνει η επιστολή, έχει ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να λάβουν μέτρα για «να αποτρέψουν την κατάχρηση των προϊόντων τους στην ΕΕ».

Η Ιντ Βελντ επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξακριβωθεί ποιος έβαλε στο στόχαστρο την Κομισιόν, σημειώνοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα σκανδαλώδες αν διαπιστωθεί ότι πίσω από αυτό είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Predator: Το λογισμικό κατασκοπείας, η εταιρεία στη Βόρεια Μακεδονία και η σχέση της με την Ελλάδα

“Τυχαίο;” Αιχμηρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε λογισμικό κατασκοπείος Predator στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ