Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ρεύμα: Με «χαμηλές πτήσεις» στην τιμή ξεκινά η εβδομάδα

Από χαμηλά, δεδομένων των συγκυριών, επίπεδα ξεκινά η εβδομάδα για την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας.

Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σε 77,78 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,27% σε σχέση με χθες Κυριακή που ήταν στα 69,28 ευρώ/MWh, αλλά σαφή μείωση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή που η τιμή είχε «σκαρφαλώσει» στα 93,6 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τη διακύμανση για σήμερα, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 31,72 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 110 ευρώ/MWh.

Σε μεγάλο βαθμό η σχετικά χαμηλή τιμή στη χονδρική οφείλεται στην σημαντική συμβολή των ΑΠΕ, αλλά και των εισαγωγών.

Έτσι, στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, τα πρωτεία κατέχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 36,39%, ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι εισαγωγές με ποσοστό 26,22% και έπονται το φυσικό αέριο με 25,54%, τα υδροηλεκτρικά με 5,36% και ο λιγνίτης με 4,99%.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαλκιδική: Οι μελισσοκόμοι ζητούν να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού

Τέλη Κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή – Τι να προσέξετε


Κοντά στα 30 ευρώ το φυσικό αέριο
Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά «φλερτάρει» ξανά με τα 30 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα το καύσιμο έχει καταγράψει μια εντυπωσιακά πτωτική πορεία. Έτσι, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 η τιμή του βρισκόταν σε επίπεδα 46-49,6 ευρώ/MWh, στη συνέχεια έπεσε ακόμη και πέριξ των 27 ευρώ. Ειδικότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2024 έπεσε κάτω από το όριο των 30 ευρώ το οποίο υπερέβη μόνο στις 31 Ιανουαρίου (έκλεισε στα 30,24 ευρώ/MWh).

Την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάρτιο έκλεισαν στα 29,5 ευρώ/MWh, ενώ για τον Απρίλιο στα 29,7 ευρώ/MWh και τον Μάιο στα 29,9 ευρώ/MWh.

Με αυτά τα δεδομένα και μέχρι στιγμής το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ανεπηρέαστο από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα), κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων, αλλά και των διαρκών εισαγωγών LNG.

Πηγή: newmoney.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ