Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ρομπέρτα Μέτσολα: Ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη η Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη

Την πλήρη στήριξή της στην Κύπρο εξέφρασε στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε δηλώσεις της το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχε συνομιλίες πριν αυτός προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Η κ. Μέτσολα είπε πως «δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο» και υπογράμμισε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, αλλά είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι υποβοηθητική, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ και πως η ΕΕ, μέσω ενός απεσταλμένου, ο οποίος να έχει τα κατάλληλα προσόντα, μπορεί να υποβοηθήσει στο να υπάρξει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στις δηλώσεις του πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε, ευχαριστώντας την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις της στο Κυπριακό.

Στις δηλώσεις της η κ. Μέτσολα ανέφερε πως ήδη έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές προηγουμένως με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τότε που αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του κάτι που «αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη της αφοσίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προτεραιότητες της Κύπρου, καθώς και της δέσμευσής σας».

Είπε πως θα το επαναλάβει όσες φορές χρειαστεί ότι «ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη».

«Δεν είστε μόνοι στη επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδιασμού των ΗΕ”, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως συζήτησαν για το μεταναστευτικό, μια πρόκληση που δεν αφορά όπως είπε μόνο την Κύπρο. Είπε πως γνωρίζει πως η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση και πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο πως κανένα κράτος μέλος μπορεί να διαχειριστεί από μόνο του τις μεταναστευτικές ροές και είναι για αυτό που η σημαντική συμφωνία για νέους μεταναστευτικούς κανονισμούς αποτελεί μια πολύ καλή είδηση.

Η κ. Μέτσολα ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του τον Μάιο. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε πρόοδο. Έπειτα από επτά χρόνια αδιεξόδου το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες μας, αυτούς που αναζητούν καταφύγιο και όλους τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο γιατί η ΕΕ χρειάζεται να έχει μια πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως “μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να βρούμε μια προσέγγιση που να είναι δίκαιη, να είναι ανθρώπινη για αυτούς που χρειάζονται προστασία, να είναι σθεναρή έναντι αυτών που δεν είναι δικαιούχοι, και να είναι ισχυρή κατά των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στις δηλώσεις του πως προσβλέπει στην επόμενή τους συνάντηση στην Κύπρο για την έναρξη της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές που είναι πολύ σημαντικές για όλα τα κράτη μέλη αλλά ειδικά για την Κύπρο, έχοντας υπόψη ότι αρχίζει η προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Σημείωσε πως είχαν μια ουσιαστική συζήτηση, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σημείωσε πως η ΕΕ μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ευχαρίστησε την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις της για το Κυπριακό.

Είπε πως συζήτησαν για τη μετανάστευση, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τις Ευρωεκλογές του επόμενου έτους και πως είναι μεγάλη τιμή για αυτόν να βρίσκεται εδώ 100 ημέρες μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΕ μπορεί να είναι αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό (game changer) και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, καθώς και εάν η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη μπορεί να πετύχει με δεδομένη την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πως επιθυμεί συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η κ. Μέτσολα είπε πως το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, είναι επίσης ευρωπαϊκό ζήτημα.

“Πιστεύω πως μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μόνο υποβοηθητική μπορεί να είναι, ειδικά καθώς οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ασφαλώς είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των ΗΕ, και η ΕΕ δυνητικά μέσω ενός απεσταλμένου μετά τα κατάλληλα προσόντα μπορεί να υποβοηθήσει για μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν”, είπε.

Ανέφερε πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι το πρώτο βήμα μας και η πρώτη μας προτεραιότητα.

Πρόσθεσε πως δεν θα σχολιάσει το τι λέχθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ”.

Ανέφερε πως πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ στο σύνολό της και έχει την ανάγκη και τον λόγο για την εμπλοκή της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε απαντώντας στην ίδια ερώτηση πως η “ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, ειδικά τώρα που προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού πραγματικά πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα (να είναι game changer)”.

“H EE έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τα κίνητρα μέσα στο πλήρες φάσμα της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας που μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση επωφελή (win-win situation) για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”, επεσήμανε.

Επίσης συμφώνησε πλήρως με την κ. Μέτσολα πως το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι μέλος της ύστερα από μια λύση, υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ενεργά εμπλεκόμενη πάντοτε εντός του πλαισίου των ΗΕ».

Επεσήμανε ακόμη πως η ΕΕ δεν θα υποκαταστήσει τα ΗΕ αλλά θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ