Ένα γιγάντιο ρομποτικό καβούρι ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας των Ωκεανών της Κορέας (KIOST) με στόχο την εξερεύνηση των βυθών. Το βάρους 635 κιλών Crabster CR200, έχει σχεδιαστεί ώστε να περπατάει στον πυθμένα της θάλασσας όπως ακριβώς θα περπατούσε ένα πραγματικό οστρακόδερμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που στο πλαίσιο δοκιμής πρόκειται να ρίξουν το καβούρι στην Κίτρινη Θάλασσα, το ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχιες αποστολές όπως επίσης και σε υποθαλάσσιες κατασκευές ή επισκευές (π.χ. των δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Έξι πόδια και έντεκα «μάτια» στον βυθό
Το τηλεκατευθυνόμενο καβούρι του βυθού είναι σε θέση να παραμένει σταθερό στον πυθμένα ακόμα και σε πολύ ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα, χάρη στα έξι ισχυρά πόδια του.
Με τη βοήθεια 11 καμερών υψηλής ευκρίνειας και ενός ειδικού συστήματος υποβρύχιου φωτισμού, το Crabster είναι σε θέση να «βλέπει» στα θολά νερά του βυθού. Ακόμα, το ρομπότ με μέγιστη ταχύτητα τα 1,6 χλμ./ώρα, μπορεί να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του βυθού με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ραντάρ.
Στο βίντεο που δημιούργησαν οι επιστήμονες φαίνεται το ρομπότ να εγκλωβίζει στις γιγάντιες δαγκάνες του αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια πετάει σε ένα άνοιγμα που θυμίζει στόμα όπου και τα αποθηκεύει. Το πραγματικό πρότυπο ωστόσο, δεν διαθέτει τον συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο.
Η πρώτη βουτιά του ρομποτικού καβουριού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία πέρυσι το καλοκαίρι. Σε επόμενη φάση, οι ειδικοί σχεδιάζουν μια νέα υποβρύχια περιπέτεια σε βάθος 200 μέτρων, ενώ αμέσως μετά, το καβούρι-γίγας αναμένεται να βουτήξει στην Κίτρινη Θάλασσα. Εκεί, θα αναλάβει τη βοήθεια αρχαιολόγων για την εξερεύνηση ναυαγίων του 12ου αι. τα οποία είχαν βυθιστεί πριν από αιώνες στην περιοχή.
Πηγή: tovima.gr