Σε μία πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας για τον κλάδο τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών της Ρώμης, πραγματοποιώντας απεργία και πορεία έξω από το κτίριο της περιφέρειας του Λάτσιο.
Διαμαρτύρονται γιατί τα γραφεία τους επηρεάζονται αρνητικά από το ολιγοπώλιο δυο γραφείων τελετών που βρίσκονται στο εσωτερικό των νοσοκομείων της Ρώμης και του Λάτσιο αναλαμβάνοντας όλες τις υπηρεσίες τελετών.
Τα μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών (Assifur) πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της περιφέρειας του Λάτσιο, διαμαρτυρόμενοι για «ένα σύστημα που δεν τηρεί κανόνες, που έχει γονατίσει πάνω από 500 επιχειρήσεις και απειλεί να σπρώξει στην ανεργία πάνω από 2.000 ανθρώπους».
Όπως εξήγησε ο Τζανλούκα Φιόρι, πρόεδρος της Assifur «περίπου 530 γραφεία γίνονται έρμαια δύο γραφείων και εμάς μας απομένουν ψίχουλα. Εκείνοι καταφέρνουν και μπαίνουν στα νεκροτομεία (των νοσοκομείων), λέγοντας στους συγγενείς των αποθανόντων ότι είναι οι μοναδικοί στους οποίους η Περιφέρεια Λάτσιο έχει παραχωρήσει άδεια, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να μονοπωλούν τους πελάτες».
Ο Μικελ Εμι Μαριτάτο, πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Πολιτών της περιφέρειας δήλωσε σχετικά: «Μοιάζει απίστευτο, όμως στη χώρα μας καταφέρνουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν από τον θάνατο. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας είδους ολιγοπώλιο των γραφείων τελετών. Μοναχά δύο, πάντα τα ίδια γραφεία, είναι εκείνα που αναλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες των νοσοκομείων της Ρώμης και του Λάτσιο, υπό το αδιάφορο βλέμμα των υπευθύνων».
Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που έχασαν τους συγγενείς στους στα νοσοκομεία της περιοχής και αμέσως μετά υπάλληλοι των γραφείων τελετών τους πλησίασαν προσκαλώντας τους σε γραφεία που έχουν κατασκευαστεί στο εσωτερικό των νεκροτομείων των νοσοκομείων για να διευθετήσουν τα της τελετής.
«Από τις παρανομίες που διαπράττονται στον χώρο της υγείας, αυτό μοιάζει να είναι η πιο μισητή, καθώς για να ευνοηθούν κάποιοι, γίνεται εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Μαριτάτο.
Όπως τόνισε, πάντως, ο Φιόρι η περιφέρεια πρέπει να πραγματοποιεί ελέγχους και «να απελευθερώσει τα νεκροτομεία από τη λεηλασία. Εμείς δε ζητούμε χάρες, θέλουμε να δουλεύουμε νόμιμα».