Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα μια συνάντηση με τους ομολόγους του από την Άγκυρα και τη Δαμασκό με αντικείμενο συζήτησης τη Συρία.
“Η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δαμασκό”, τόνισε σήμερα ο Λαβρόφ στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από τη Μόσχα.
Η Ρωσία κλήθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο γειτόνων, είπε. Ως εκ τούτου, μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών έχει πλέον κανονιστεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Έπειτα από ένα διάλειμμα για πάνω από μια δεκαετία λόγω του πολέμου στη Συρία, όπου η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Μπασάλ αλ Άσαντ, τον οποίο πριν από χρόνια είχε αποκαλέσει “τρομοκράτη”.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατό, ίσως στις αρχές Φεβρουαρίου”.
Παρά τα βήματα επαναπροσέγγισης, ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως οποιεσδήποτε συζητήσεις πρέπει να έχουν ως στόχο “το τέλος της κατοχής” από την Τουρκία συριακών εδαφών, και το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προειδοποίησε πως “μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή”.
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στον βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα στη συριακή πλευρά.
“Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το Ιντλίμπ”, δήλωσε σήμερα ο Λαβρόφ. Η Τουρκία, ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, πρέπει να διαχωρίσει τις φιλοτουρκικές δυνάμεις εκεί από το Μέτωπο αλ Νούσρα, που Μόσχα και Δαμασκός χαρακτηρίζουν τρομοκρατικό.
Οι κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες κατά μήκος του κύριου αυτοκινητόδρομου προς το Χαλέπι δεν έχουν επίσης λειτουργήσει μέχρι στιγμής, κατέληξε ο Λαβρόφ.