Η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύξει νέα όπλα κρούσης ως απάντηση στη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ τοποθέτηση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και υπερηχητικών πυραύλων στη Γερμανία, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τέτοια σχέδια, θα θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους από το μονομερές μορατόριουμ που είχε επιβληθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη όπλων κρούσης μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δυνατοτήτων των παράκτιων δυνάμεων του ναυτικού μας», δήλωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των κατάλληλων συστημάτων από τη Μόσχα βρίσκεται «στο τελικό της στάδιο».
Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα έχουν τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτήσει την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν επίγεια όπλα μεσαίου βεληνεκούς, τα οποία είχαν απαγορευτεί για δεκαετίες βάσει μιας αμερικανοσοβιετικής συνθήκης του 1987. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2019, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε πυραυλικές δοκιμές που την παραβίαζαν.
«Ο χρόνος πτήσης σε στόχους στο έδαφός μας τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι στο μέλλον μπορεί να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου 10 λεπτά», δήλωσε ο Πούτιν.
Πύραυλοι SM-6, κρουζ Tomahawk και «αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα» θα τοποθετηθούν στη Γερμανία
Η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους αυτό το μήνα ότι τα αμερικανικά όπλα που θα τοποθετηθούν στη Γερμανία θα περιλαμβάνουν τελικά πυραύλους SM-6, πυραύλους κρουζ Tomahawk και «αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτά που είναι σήμερα αναπτυγμένα σε όλη την Ευρώπη.
Τα περισσότερα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας είναι ικανά να φέρουν είτε συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλείει νέες αναπτύξεις πυρηνικών πυραύλων ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ.
Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση του Καλίνινγκραντ, της βαριά στρατιωτικοποιημένης πόλης της Ρωσίας που βρίσκεται σφηνωμένος μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αποτελεί ιδιαίτερο μέλημα.
Ο Πούτιν θεωρεί εδώ και χρόνια την ανάπτυξη πυραυλικής υποδομής των ΗΠΑ στην Ευρώπη ως μια επιθετική κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Μόσχας. Η είδηση για τη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση νέων όπλων στη Γερμανία ήρθε σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα. Στην ίδια εκδήλωση, οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι μια νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία, τη δυτική γείτονα της Ουκρανίας, είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία και θα μπορεί να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους.