Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ρωσία προς Μακρόν: Όσα γαλλικά στρατεύματα στείλετε στην Ουκρανία θα έχουν την τύχη του στρατού του Ναπολέοντα

Ο Μακρόν τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο.

Οι δηλώσεις του ώθησαν μια σειρά από άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να δηλώσουν ότι δεν έχουν τέτοια σχέδια, ενώ το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έστελναν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ότι ο Μακρόν φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα και τον προειδοποίησε να μην ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου αυτοκράτορα.

«Για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες του γίνονται επικίνδυνες για τους πολίτες της Γαλλίας», ανέφερε ο Βολόντιν στο επίσημο κανάλι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις, θα ήταν σωστό ο Μακρόν να θυμηθεί πώς τελείωσε για τον Ναπολέοντα και τους στρατιώτες του, περισσότεροι από 600.000 από τους οποίους έγιναν πεσόντες στην υγρή γη».

Η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 σημείωσε αρχικά ταχεία πρόοδο και κατέλαβε τη Μόσχα. Αλλά οι ρωσικές τακτικές ανάγκασαν τη Μεγάλη Στρατιά του (Grande Armee) σε μακρά υποχώρηση και εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες του πέθαναν από τις ασθένειες, την πείνα και το κρύο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ωστόσο, η δήλωση του Μακρόν χαιρετίστηκε από ορισμένους εκτός Ρωσίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Όμως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι ο Μακρόν έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μεγαλείου και ότι η δήλωσή του ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ελαττωματική είχε γίνει η δυτική πολιτική σκέψη.

«Οι μικροπρεπείς και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη, προσπαθώντας να φορέσουν τις χρυσές επωμίδες που ξηλώθηκαν πριν από 200 χρόνια, επιθυμούν εκδίκηση με ναπολεόντειο μέγεθος και εκστομίζουν άγριες και εξαιρετικά επικίνδυνες ανοησίες», είπε.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν εκσυγχρονιστής μεταρρυθμιστής, έχει μεταμορφωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε «γεράκι». Έχει προβεί σε μια σειρά πολεμικών δηλώσεων, επιτιθέμενος στη Δύση και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής αποκάλυψης εάν ξεπεραστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η δήλωση του Μακρόν αποκάλυψε ότι άλλες δυτικές χώρες, σε αντίθεση με τον Μακρόν, κατανοούν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

«Οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δήλωσαν γρήγορα ότι δεν σχεδίαζαν και δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο», είπε. «Αυτό δείχνει ότι κατανοούν τον κίνδυνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Αποκάλυψη των NYT: Η CIA έχει 12 μυστικές βάσεις στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ