Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ρωσία: Τέλος και για τη Γαλλία το φυσικό αέριο – Έκλεισε τη στρόφιγγα η Gazprom

Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz

Η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.

Μίλερ

Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.

Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Στον αέρα οι προσπάθειες να γεμίσουν τις αποθήκες πριν τον χειμώνα

Σημειώνεται πως σημειώθηκε περαιτέρω μείωση στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, και η Μόσχα δήλωσε ότι περισσότερες καθυστερήσεις στις επισκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών, βάζοντας φρένο στην προσπάθεια της Ευρώπης να ξαναγεμίσει τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο.

Η ρωσική κρατική Gazprom τόνισε χθες πως μειώνει τις προμήθειες για δεύτερη φορά σε ισάριθμες ημέρες μέσω του Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι τη Γερμανία. Η τελευταία κίνηση μειώνει την προσφορά στο 40% της ικανότητας του αγωγού.

Έχει δηλώσει πως οι περικοπές ήταν απαραίτητες εξαιτίας της καθυστερημένης επιστροφής του εξοπλισμού που εστάλη στον Καναδά για συντήρηση, μια εξήγηση που οι γερμανικές αρχές χαρακτήρισαν ως τεχνικά «αβάσιμη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, τόνισε πως οι μειώσεις στην προσφορά δεν ήταν προσχεδιασμένες, ενώ επανέλαβε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από θέματα συντήρησης.

Η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, ώστε να είναι στο 80% μέχρι τον Οκτώβριο και στο 90% μέχρι τον Νοέμβριο, πριν φτάσει ο χειμώνας. Τώρα βρίσκονται στο 56%.

«Θα μπορούσαμε ίσως να περάσουμε το καλοκαίρι καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει λήξει. Αλλά είναι επιτακτικό να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να περάσουμε τον χειμώνα» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής αρχής ενέργειας στη Rheinische Post.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ