Κατά καιρούς έχουμε δει ταινίες για χάκερς, (όπως το ομώνυμο Hackers του 1995 και το Swordfish του 2001) να έχουν σαν ήρωες pc experts. Αυτό, όμως, που άφησε εποχή είναι ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Web Warriors The Global Battle of Cyberspace, που μιλά ξεκάθαρα για τη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ρεπορτάζ Νίκος Βασιλειάδης
Είχαν σκοπό να τινάξουν στον αέρα τους αγώνες του Τόκιο δημιουργώντας χάος σε υπηρεσίες logistics και χορηγούς!
Τον πόλεμο του κυβερνοχώρου, που χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών ανάμεσα στα κράτη, μεγαλύτερος και από αυτόν των ναρκωτικών, με συνολικό κόστος που υπολογίζεται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο! Και επειδή οι ταινίες είναι βγαλμένες από την ίδια τη ζωή, ένα σοκαριστικό γεγονός για τον χώρο του αθλητισμού έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα συνήθως παρακολουθούμε χαλαρά στη μεγάλη οθόνη.
Επίθεση
Tο Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε σε μια κοινή επιχείρηση με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, πως οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδίαζαν επίθεση στον κυβερνοχώρο στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αυτό το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να διαταράξουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.
Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου αφορούσαν τις υπηρεσίες logistics και τους χορηγούς των Αγώνων και το σχέδιο ήταν σε εξέλιξη πριν από την αναβολή κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, λόγω κορωνοϊού.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν πως ανάλογες επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα από τις ρωσικές υπηρεσίες είναι πολύ συχνές και αφορούν συνήθως κρατικές υπηρεσίες, «αντιπάλων» χωρών, αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς που διεξάγουν έρευνες για το ρωσικό ντόπινγκ.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει στο σχέδιό της, σαμποτάροντας όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων από τους οποίους όλοι οι αθλητές της είχαν αποκλειστεί εξαιτίας των συνεχώς κρουσμάτων ντόπινγκ.
Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος η Ρωσία αποκλείστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από όλα τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (Wada), συμπεριλαμβανομένων και των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ο οργανισμός αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση εργαστηριακών δεδομένων που παραδόθηκαν σε ανεξάρτητους ερευνητές τον Ιανουάριο του 2019.
Λεπτομέρειες
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τότε είχε αποφασίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές μπορούσαν να αγωνιστούν μόνο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ως ουδέτεροι και όχι υπό τη σημαία της χώρας τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει επίσης γίνει η πρώτη κυβέρνηση που επιβεβαίωσε λεπτομέρειες για το εύρος ανάλογης ρωσικής απόπειρας που επιχειρήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Pyeongchang της Νότιας Κορέας, προκαλώντας πολλά προβλήματα και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Pyeongchang, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα κυβερνοχώρου της GRU επιχείρησε να «μεταμφιεστεί» ως χάκερ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας στοχεύοντας την τελετή έναρξης των χειμερινών Αγώνων του 2018, όπου αναπτύσσοντας ένα κακόβουλο λογισμικό διαγραφής δεδομένων έβγαλαν εκτός λειτουργίας τον ιστότοπο της Επιτροπής της διοργάνωσης ώστε να μην μπορεί κανείς να εκτυπώσει εισιτήρια. Λίγο αργότερα κατόρθωσαν να αφήσουν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα το Ολυμπιακό στάδιο χωρίς wifi.
Ανάλογες προσπάθειες κατά την διάρκεια των Αγώνων περιελάμβαναν επίσης ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, το χιονοδρομικό κέντρο, τους παρόχους υπηρεσιών και τους χορηγούς των Αγώνων.
Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα έξι Ρώσοι «χάκερς» κατηγορούνται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία μέσω κυβερνοεπίθεσης, η οποία έγινε όχι μόνον στους Ολυμπιακούς αλλά και στις γαλλικές εκλογές με προσπάθειες στήριξης της υποψήφιας προέδρου της Μαρίν Λε Πεν, δρώντας εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 και στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι ύποπτοι προέρχονται από την ίδια ρωσική ομάδα που βοήθησε στη διανομή υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του ∆ημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Πρόκειται για την πρώτη φορά «που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU για να στοιχειοθετηθεί μια κατηγορία, η οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τουλάχιστον επτά κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς οι οποίοι ενεργούν ως στρατηγικός βραχίονας του ρωσικού κράτους και χρησιμοποιούν αυτό το κυβερνοεργαλείο ως στρατιωτικό όπλο σε στρατιωτική εκστρατεία», όπως καταγγέλλει ο Τόμας Μπόσερτ πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, που πλέον προεδρεύει της εταιρείας ασφαλείας Trinity Cyber.
Συλλογή στοιχείων
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποθέτει ότι ανάλογη δουλειά γινόταν και για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ανακαλύπτοντας πως από τη συγκεκριμένη ομάδα γινόταν επί μήνες συλλογή βασικών στοιχείων λογαριασμού της οργανωτικής επιτροπής, με την παράλληλη δημιουργία πλαστών ιστότοπων με στόχο να δημιουργήσουν το χάος κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων. Μια εντολή, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, που δεν αποκλείεται να είχε δοθεί από τα ανώτερα κλιμάκια του ρωσικού κράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Dominic Raab, δήλωσε πως: «Οι ενέργειες της GRU κατά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι κυνικές και απερίσκεπτες. Τους καταδικάζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους μας για να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει μελλοντικές κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις». χάκερς
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί