Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ρώσοι κατάσκοποι στο «μικροσκόπιο» της βελγικής αστυνομίας

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις κορυφής που θα έχει με ηγέτες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 και κύριο θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό που απασχολεί όμως τη βελγική αστυνομία για την παραμονή του Αμερικανού προέδρου και τις κινήσεις του στη χώρα- την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας να βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο- είναι οι Ρώσοι κατάσκοποι, που κρατούν μέχρι στιγμής, χαμηλό προφίλ, όπως αναφέρει το Politico.

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι βελγικές αρχές έχουν δει μείωση των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο βελγικό έδαφος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής κρατικής ασφάλειας.

«Είναι λιγότερο ενεργοί, έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και τηρούν πολλούς κανόνες ασφαλείας», σημείωσε.

Η βελγική κρατική ασφάλεια δεν μπορούσε να σχολιάσει τον αριθμό των Ρώσων κατασκόπων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου φιλοξενούνται τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ωστόσο, ότι το ένα τρίτο των Ρώσων διπλωματών είναι στην πραγματικότητα αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών. Αυτοί υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες Ρώσοι κατάσκοποι, δηλαδή, στις Βρυξέλλες.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει μεταρρύθμιση στον σχετικό νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Ο λόγος είναι ότι το Βέλγιο θεωρούσε από καιρό ότι η κατασκοπεία δεν είναι έγκλημα.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν τον ρόλο του Βελγίου ως διπλωματικός κόμβος, σαν μία δικαιολογία για να διευρύνουν τον ορισμό της κατασκοπείας στο εθνικό δίκαιο προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίωξη τυχόν κατασκόπων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης τις βελγικές αρχές να «αναθεωρήσουν και να επικαιροποιήσουν το εγχώριο πλαίσιο αντικατασκοπείας για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική ανίχνευση, δίωξη και οι κυρώσεις των παραβατών» που είναι ένοχοι «ξένης διείσδυσης».

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει περισσότερα στην κρατική της ασφάλεια, με στόχο η κυβερνητική υπηρεσία να αυξήσει τους υπαλλήλους της από 583 που είναι σήμερα σε 1.000 έως το 2024.

Τότε, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne χαρακτήρισε την αντικατασκοπεία μία από τις προτεραιότητες του κράτους, λέγοντας ότι αυτές οι ομάδες θα ενισχυθούν.

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν για τις συναντήσεις κορυφής που θα έχει με ηγέτες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7

Ρώσος δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ