Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενό της είναι η αποχή των πολιτών, ειδικά των νέων, από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, καθώς και η εκλογή στα κοινά ανθρώπων που είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές και τηλεοπτικές τους ενασχολήσεις και όχι για τις πολιτικές τους απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποχή των νέων από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με τα κοινά εν γένει.
Η νεολαία είναι αυτή που έχει τη δύναμη να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας, ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά. Τι οδήγησε τους νέους να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση; Έχουν γίνει πάμπολλες έρευνες για τέτοια ζητήματα, όπως τα άγχη των νέων του σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής στους στα κοινά και το τι βάζουν ιεραρχικά πιο ψηλά στη ζωή τους, καταλήγοντας σε ένα βασικό συμπέρασμα: οι νέοι του σήμερα τρέφουν απόλυτη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα συλλήβδην. Το θεωρούν διεφθαρμένο, μη λειτουργικό και με μόνο στόχο να εκμεταλλευθεί τους πιο αδύναμους και να ζήσει με τις δικές τους «πλάτες». Και αυτό είναι κατανοητό. Ας αναρωτηθούμε για λίγο ποια είναι η ανατροφοδότηση που λαμβάνουν οι νέοι σχετικά με το πολιτικό σύστημα: δωροδοκίες, αναποτελεσματικότητα, σκάνδαλα, εμπαιγμός και αδιαφορία.
Όλοι μας παρακολουθούμε τα γεγονότα της εποχής μας με μεγάλη προσοχή και διαπιστώνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και οι υποσχέσεις, και να γίνουν αποτελεσματικά και θαρραλέα βήματα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία. Θα πρέπει να αισθανθούν πως οι ίδιοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και δεν περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους. Πως τους αφορά η πολιτική και πως μπορούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά και η φωνή τους να μετρήσει. Μέχρι τότε θα τους συνεπαίρνουν μονάχα οι «Σειρήνες» ενός ριζοσπαστισμού, συχνά αντιδημοκρατικού.
Είναι στο χέρι μας λοιπόν, ως πολιτικό σύστημα, να εργαστούμε για την υγιή πολιτικοποίηση των νέων. Ειδικά ως ΠΑΣΟΚ και για εμάς, τη νεότερη γενιά στελεχών, αυτό είναι ένα βασικό στοίχημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ανανέωσης να φέρουμε τους νέους κοντά στην πολιτική. Χωρίς τη δυναμική παρουσία της νεολαίας δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοκρατική ανατροπή. Μόνο ένα πραγματικά ανοιχτό κόμμα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, μπορεί να το πετύχει. Είναι στο δικό μας χέρι να το κάνουμε πράξη. Αυτόν τον σκοπό προσπαθώ και εγώ, μέσα από τη δική μου ενεργό συμμετοχή, να υπηρετήσω.
Της Ρωξάνης Μπέη, Δικηγόρου, Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Αθηναίων και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Οικονόμου: «Εύχομαι η κ. Τσαπανίδου να συμβάλει στην πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και τεκμήρια»
Χρ. Στυλιανίδης – Σεισμός στην Εύβοια: Ζήτησε τη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου