Με προγράμματα ρυθμίσεων δανείων που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών, επιχειρούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τις ίδιες, αλλά και για εκατομμύρια νοικοκυριά.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Η αξία των δανείων αυτών φθάνει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.[/quote_text]
Γι΄ αυτό και οι τράπεζες, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά και με την τρόικα, ξεκινούν προγράμματα μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, με στόχο να μειωθεί το ύψος των δόσεων εξόφλησης των δανείων αυτών, να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ανασχεθεί η εξαιρετικά δυσμενής αυτή κατάσταση.
Ταυτόχρονα, «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.