Οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος θα πείσει τους νέους ψηφοφόρους, εκτιμούν στα επιτελεία των κομμάτων και γι’ αυτό ρίχνουν το βάρος σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο φεστιβάλ με τη μεγαλύτερη παρουσία νέων που έγινε στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, το Athens Pride, είδαμε παρουσία όλων των κομμάτων.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τα επιτελεία των κομμάτων ρίχνουν το βάρος στους αναποφάσιστους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι νέοι ψηφοφόροι! Τα μαθηματικά των κομμάτων για την πολυπόθητη επίτευξη της κυβερνησιμότητας με απλή και ενισχυμένη αναλογική.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί υπουργοί όπως οι κ. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ, αλλά πιο προχωρημένο ήταν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε δικό του περίπτερο, στα χρώματα του φεστιβάλ. Το Κίνημα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει και εκλογικά αυτό που στις παρέες των νέων λέγεται «τα καλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ», τα οποία δεν έζησαν, και οι μνήμες τους είναι μόνο στα χρόνια της κρίσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή την άνοιξη του 2023, θα λάβουν μέρος και οι 17χρονοι, συνεπώς ο αγώνας των κομμάτων να τους πείσουν αφενός να πάνε στις κάλπες με τους μέρος του, το καθένα, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι οι νέοι θεωρούν την πολιτική τοξική και δεν θέλουν να ασχολούνται μαζί της.
Δεύτερες εκλογές
Έτσι όπως πολώνεται το κλίμα και με τις θέσεις που παίρνουν τα κόμματα θεωρείται απίθανο να έχουμε κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ας δούμε μία τελευταία δημοσκόπηση, αυτήν της PULSE στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με αυτήν, το ποσοστό των κομμάτων που μπαίνει στη Βουλή παίρνει το 85,5% και το υπόλοιπο 14,5 αφορά τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής.
Σε αυτήν τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 33,5 και βγάζει 118 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 25% και βγάζει 88 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 14% και βγάζει 49 βουλευτές και έπεται το ΚΚΕ με 5,5% και 19 βουλευτές, η Ελληνική Λύση με 4,5% και 16 βουλευτές και το ΜέΡΑ 25 με 3,5% και 10 βουλευτές.
Θα μπορούσε με αυτά τα νούμερα να βγει μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ που θα είχε άθροισμα 167 βουλευτές. Όμως, κάτι τέτοιο δεν το θέλουν στο ΠΑΣΟΚ, αφού η προηγούμενη συνεργασία έριξε το κίνημα στο 4%. Ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να πάει σε συνεργασία κυβερνητική με απλή αναλογική. Γιατί; Διότι οι 118 βουλευτές είναι λίγοι και προτιμά να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές.
Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στρατηγική να κάνει κυβέρνηση με απλή αναλογική. Γι’ αυτό και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όμως, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 88 και το ΠΑΣΟΚ με 49 και το ΜέΡΑ 25 με 10 κάνει 147. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται 151. Αφήνουμε στην άκρη ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Βάρουφάκη δεν κάθεται στο ίδιο δωμάτιο και πάμε στην υπόθεση εργασίας ότι καθόταν. Χρειάζονται ακόμα τέσσερις Βουλευτές. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει ποτέ και με τίποτα σε κυβέρνηση, η Ελληνική Λύση είναι μακριά πολιτικά και ιδεολογικά από τα εν λόγω κόμματα, οπότε το σενάριο να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, με τον τίτλο της προοδευτικής κυβέρνησης, έχει ναυαγήσει πριν καν μπει στη θάλασσα… Το Σύνταγμα προβλέπει, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, να δοθούν διερευνητικές εντολές στις τρεις πρώτες δυνάμεις. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται 151 ψήφοι ή το λιγότερο 120 «ναι» σε 239 παρόντες βουλευτές.
Άρα πάμε με τα μαθηματικά ανά χείρας στις δεύτερες εκλογές, που έχουν ενισχυμένη αναλογική. Τι συμβαίνει σε αυτές; Αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Απομένουν 280 έδρες που κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Από το 25%, για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ του μπόνους των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Με βάση όλα αυτά υπολογίζεται πως το πρώτο κόμμα θέλει ένα ποσοστό της τάξεως του 37% ή και του 38% για να επιτύχει πλειοψηφία με 151 έδρες, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής να είναι συνολικά στο 8% με 10%. Συνεπώς ούτε στις δεύτερες εκλογές θα βγει κυβέρνηση αν υπάρχουν τα νούμερα της δημοσκόπησης της Pulse που πήραμε ως παράδειγμα. Όμως, τότε αναμένεται μεγαλύτερη πόλωση από ό,τι υπάρχει τώρα, με σκοπό η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να μειωθούν των άλλων κομμάτων. Όμως, και τότε, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα μεγαλώσει η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα κατηγορώντας το ότι θα ευθύνεται για την ακυβερνησία στη χώρα. Και ήδη μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές που λένε «ποτέ συνεργασία και με κανέναν μέχρι να βγει ο ήλιος από τη δύση».
Προεκλογική εκστρατεία
Ο Αλέξη Τσίπρας ουσιαστικά ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία και ζήτησε ορισμό ημερομηνίας εκλογών και ορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών.
Επιπλέον ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το δίλημμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος; Αυτό είναι το δίλημμα που θα έχει μπροστά του να επιλέξει ο ελληνικός λαός, όπως κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να έρθει στις κάλπες. Το παιχνίδι του με τους θεσμούς πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Και για όσο ακόμη θα είναι πρωθυπουργός, οφείλει να διαχειριστεί με εθνική ευθύνη τις κρίσεις που ο ίδιος πολλαπλασίασε, που ο ίδιος μεγέθυνε. Οφείλει να διαχειριστεί με εθνική ευθύνη την επιτεινόμενη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και τη διαφαινόμενη ένταση στα εθνικά μας θέματα. Η δημοκρατία είναι η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα. Τον καλώ λοιπόν να ακολουθήσει τον ενδεδειγμένο δημοκρατικό δρόμο της συνεννόησης και της ευθύνης. Αφού λοιπόν αποφάσισε εκλογές, να σταματήσει το κρυφτούλι και τα παιχνίδια:
1) Να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, να την ανακοινώσει τώρα την ημερομηνία των εκλογών τον επόμενο Σεπτέμβρη.
2) Να ορίσει από τώρα τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν πλήρη και διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.
4) Να συσταθεί άμεσα -είναι ζήτημα δημοκρατίας αυτό- η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή που συστήνεται κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης, στην πορεία προς την κάλπη. Αυτό επιτάσσει η ίδια η δημοκρατία, αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς αν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον πλουραλισμό, την ισονομία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Γνωρίζουμε βεβαίως ότι η απάντηση του κυρίου Μητσοτάκη σ’ αυτές τις προτάσεις που καταθέσαμε χτες ήταν διά μέσω του εκπροσώπου του ένα ακόμη συκοφαντικό παραλήρημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εμού προσωπικά.
Πρώτον, μου καταλόγισε ότι ζητώ υπηρεσιακή κυβέρνηση, πράγμα τελείως ανυπόστατο. Δεν ζήτησα υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Και δεύτερον, με κατηγορεί ότι προτείνω παρατεταμένη αστάθεια, τη στιγμή που η αστάθεια έχει γίνει κανονικότητα με τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη. Με το εκλογικό κλίμα που ο ίδιος έχει εδώ και μήνες δημιουργήσει. Με τις συνεχείς διαρροές από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές εδώ και μήνες, με συνεχείς δηλώσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για πρόωρες κάλπες τις τελευταίες εβδομάδες».
Αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Capital επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και μίλησε για αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα είπε: «Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμα για να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Θα πω μόνο το εξής: η απλή αναλογική δεν ήταν ποτέ επιλογή μου. Και μάλιστα εξακολουθώ να επιμένω, ακόμα περισσότερο τώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες κρίσεις, ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα καταστροφικό για τη χώρα. Διότι μας εγκλωβίζει σε συμμαχίες εξαιρετικά σύνθετες και πολλές φορές καθιστά και μικρά κόμματα ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, με κριτήρια τα οποία δεν ωφελούν πάντα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.
Άρα, εγώ έχω μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για την απλή αναλογική. Την ίδια άποψη φαντάζομαι ότι είχε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, διότι δεν την είχε ψηφίσει. Και γι’ αυτό και επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.
Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας και να αξιοποιήσω πραγματικά τους καλύτερους. Και αυτό θα κάνω εφόσον με εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός μετά τις -λογικά- μεθεπόμενες εκλογές.
Από εκεί και πέρα, δεν θα πω τίποτα παραπάνω πέραν του ότι ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα επιλέξει τελικά αν αυτό το οποίο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, πιστεύουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να γίνει, είναι και αυτό τελικά το οποίο θα επιλέξουν οι πολίτες.
Προσοχή όμως: δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία. Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο πρόεδρος Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μην έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο.
Ο ίδιος, ισχυρός σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του -σε ένα διαφορετικό σύστημα από το ελληνικό- σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, σταθερός και πιστός φίλος της Ελλάδας, πλην όμως στην εσωτερική μεταρρυθμιστική του ατζέντα με πολύ μεγάλες δυσκολίες εξεύρεσης των κατάλληλων συμμαχιών.
Είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας, σε μια εποχή κρίσης όπου η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο; Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών».