Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Σ. Κούλογλου: Είχαμε κάνει προτάσεις για τη διαφάνεια στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά Δεξιά (και Καϊλή) τις καταψήφιζαν

Το Κατάρ-gate, το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη χώρα του Κόλπου, προκειμένου να επηρεαστούν οι πολιτικές αποφάσεις υπέρ του, και στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, «μας σόκαρε όλους. Είχαμε ήδη εκπλαγεί από τις δηλώσεις της κας Καϊλή, ότι το Κατάρ τάχα πρωτοπορεί στα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, στη διακαναλική εκπομπή σταθμών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, +news, και στον 98.4 του Ηρακλείου.

Το σκάνδαλο αυτό, για την εικόνα της χώρας, που είχε αμαυρωθεί ήδη από τις υποκλοπές και την κατάρρευση στη διεθνή κατάταξη για την ελευθεροτυπία, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι:

«Υπάρχουν δηλώσεις και του κ. Σχοινά, του Έλληνα Επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν, στις οποίες επίσης εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στο Κατάρ, όπου έχουν πεθάνει πάνω από 6000 άνθρωποι για την οικοδόμηση των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπήρξε, μάλιστα, μια συνάντηση της κας Καϊλή με τον κ. Σχοινά στο Άμπου Ντάμπι και για αυτό κατέθεσα ερώτηση στην Επιτροπή, ρωτώντας εάν η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να τον επηρεάσει».

Οι δηλώσεις Σχοινά και Καϊλή δεν αποτελούν τις μόνες εκφράσεις θετικής διάθεσης προς το Κατάρ από πλευράς ευρωπαϊκών οργάνων, όπως προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου: «Πριν από ένα μήνα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, από την Αριστερά είχαμε προτείνει να υπάρξει ψήφισμα καταδίκης του Κατάρ, για αυτούς τους θανάτους. Η δεξιά, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει και η ΝΔ, όπως και η ακροδεξιά, αντέδρασαν. Οι σοσιαλιστές διχάστηκαν. Τελικώς το ψήφισμα πέρασε με την υποστήριξη των Πρασίνων και των Κεντρώων. Όμως σε όλα τα καταδικαστικά άρθρα του ψηφίσματος η ΝΔ και η κα Καϊλή ψήφιζαν αρνητικά».

Από αυτό προκύπτει ότι η διάθεση να μη θιγεί το Κατάρ ήταν ευρέως διαδεδομένη στους κόλπους της Δεξιάς και στους μισούς σοσιαλιστές. «Άρα είχε γίνει σοβαρό λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ σε αυτές τις δυο πολιτικές ομάδες. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δωροδοκήθηκαν και άλλοι ευρωβουλευτές τους. Ωστόσο η ζημιά, που έχει γίνει, είναι πολύ μεγάλη. Το Κατάρ κατάφερε να ωραιοποιήσει την εικόνα του με την ανοχή ή και τη συνενοχή της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Ακόμη, στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου, «υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη μηχανισμών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουμε κάνει μια σειρά προτάσεις προκειμένου να προωθηθεί η διαφάνεια. Κάποιες από αυτές ήταν οι εξής:

-Οι ευρωβουλευτές να δηλώνουν δημοσίως τις συναντήσεις που έχουν με οικονομικά συμφέροντα και με λόμπι.
-Οι δικηγόροι που μπαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, και δρουν ως λομπίστες, να καταγράφονται στις επαφές των ευρωβουλευτών και των επιτρόπων.
-Να σταματήσει το άθλιο φαινόμενο των περιστρεφόμενων πορτών, με τους πρώην επίτροπους να βρίσκουν δουλειές σε κολοσσούς μετά τη θητεία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Μπαρόζο, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής μας έφερε τα μέτρα λιτότητας και μετά πήγε στη Goldman Sachs.
-Να είναι διαφανείς οι οικονομικές συμφωνίες που συνάπτουν εταιρίες με την Κομισιόν.

Αυτά τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν λόγω της άρνησης του ΕΛΚ. Σε κάποιες από αυτές τις ψηφοφορίες ψήφιζε με τη ΝΔ και η κα Καϊλή».

Εξηγώντας την δράση των λόμπι, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «υπάρχουν περίπου 30.000 λομπίστες στις Βρυξέλλες. Αυτοί προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Μπορεί οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, για την οικονομία ή την εξωτερική πολιτική, να αποφασίζονται σε επίπεδο κορυφής, όμως πολλά καθημερινά θέματα αποφασίζονται μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, όπως για παράδειγμα η κατάργηση roaming, του να χρησιμοποιεί κανείς, δηλαδή, το πακέτο κινητής τηλεφωνίας του σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, με τις ίδιες χρεώσεις όπως στη δική του. Υπήρχαν πιέσεις από εταιρείες κινητής να μη περάσει αυτό».

Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αδιαφάνειας στις αποφάσεις. «Δε ξέρουμε ακόμη για το πως κλείστηκαν οι συμφωνίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν και των φαρμακευτικών. Ζητάμε επίμονα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων αλλά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό».

Δυστυχώς, κατέληξε ο Στ. Κούλογλου, το Κατάρ-gate «δυναμιτίζει την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι το πλέον διαφανές μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, δηλαδή της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούμε για το καλύτερο και να επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας. Λυπάμαι που με αφορμή τη δράση της κας Καϊλή, που δυστυχώς ήταν και αντιπρόεδρος του, βάλλεται πρώτα το δικό μας Σώμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλακιωτάκης: Προστασία των συνόρων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Καραμανλής: Αναβαθμίζουμε 14 συρμούς του Ηλεκτρικού

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ