Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής με υπόμνημά του στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση της Novartis Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, «καίει» για άλλη μια φορά τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ παράλληλα κατέθεσε και «καυτούς διαλόγους» που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τη στιγμή κατά την οποία το έργο της κυρίας Αλεβιζοπούλου οδεύει προς το τέλος του αναφορικά με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Μιωνής κατέθεσε δυο νέα στοιχεία.
Το πρώτο είναι οι διάλογοι που έγιναν στις 10 Μαρτίου 2016 κατά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των τότε υπουργών Παπαγγελόπουλου και Παππά, προκειμένου να διευθετηθεί η αντιδικία με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα. Από τους διαλόγους αυτούς -κατά τον επιχειρηματία- προκύπτει ότι του ζητήθηκαν χρήματα «ως έξοδα» κι όχι «δικαστικά έξοδα», γεγονός που προστέθηκε εκ των υστέρων για να «ωραιοποιήσει» την απαίτηση.
Το δεύτερο είναι «…αντίγραφο της από 18.3.2018 συνομολόγησης, από τον Ιωάννη Φιλιππάκη και τον Αλέξανδρο Τάρκα του στησίματος της εις βάρος μου σκευωρίας, με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής τους. Οι κατηγορούμενοι, ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας, επεδίωξαν, με ψέματα, να παραπλανήσουν τη Δικαιοσύνη, πλην όμως, τα νεότερα στοιχεία που καταθέτω, έρχονται να τους διαψεύσουν κατηγορηματικά», αναφέρει ο επιχειρηματίας.
Οι διάλογοι
Ο επιχειρηματίας για πρώτη φορά κατέθεσε, όσα κατά τους ισχυρισμούς του, διαμείφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ ζητήθηκε να λυθεί το «θέμα Μιωνή» και η αντιδικία με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη. Δηλαδή, ουσιαστικά απάντα σε όσα αναφέρει στην αντίκρουση της αγωγής σε βάρος του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, με τις προτάσεις του.
Ειδικότερα, αναφέρει:
«… Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προσπαθώντας να «εξωραΐσει» το γεγονός ότι εκβιαστικά μου ζήτησε χρήματα για τον Φιλιππάκη, ψεύδεται … αναφερόμενος σε μία «συνάντηση τριάντα λεπτών στην οποία μάλιστα ούτε καν διαλογική συζήτηση δεν έγινε, αλλά ο ίδιος [Σάμπυ Μιωνής] μονοπώλησε τη συζήτηση βάλλοντας αδικαιολόγητα προς πάσα κατεύθυνση» και, στη συνέχεια, ότι «Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Ήμουν ήδη εκνευρισμένος με τη συμπεριφορά και τους παραλογισμούς του Μιωνή, και, προκειμένου να τον αποθαρρύνω να συνεχίσει να αναφέρει τα ίδια και τα ίδια, και να διακόψω τον μονόλογό του, του απηύθυνα αυθόρμητα το εύλογο ερώτημα Με τα δικαστικά έξοδα του Φιλιππάκη τι θα γίνει;»
Με άλλα λόγια, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ισχυρίζεται ότι η δήθεν αυθόρμητη και εύλογη ερώτησή του «με τα δικαστικά έξοδα του Φιλιππάκη τι θα γίνει;» έγινε σε απάντηση της δήθεν «συμπεριφοράς» μου και αφού είχε προηγηθεί ένας μονόλογος, δικός μου, διαρκείας τριάντα λεπτών. Η αλήθεια, ωστόσο, τον διαψεύδει πανηγυρικά, καθώς, σύμφωνα με τις σημειώσεις της μεταξύ μας συνομιλίας, που είχα συγκρατήσει, στα πρώτα τρία (3) λεπτά, μετά τη συνάντησή μας, ο παρευρισκόμενος Νίκος Παππάς, αφού ευχαρίστησε και τους δύο για την εκεί παρουσία τους, είπε:
Νίκος Παππάς: «Έχει γίνει ήδη μία συζήτηση χθες παρουσία και του Φιλιππάκη, όπου η παρέμβαση του Μίμη ήταν σημαντική για να καταλάβει και αυτός ότι είναι επιθυμητό να βρεθεί μία λύση, να αποσυμπιεσθούν τα πράγματα και ως συνέχεια της συνάντησης τώρα πρέπει να κάτσουμε εδώ πέρα να δούμε και να βρούμε, να σχεδιάσουμε μία λύση, αναλάβαμε χθες με τον Μίμη να του κάνουμε ένα σχέδιο συμβιβαστικής λύσης. Μίμη, τα λέω καλά;».
Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Ναι».
Νίκος Παππάς: «Κάπως έτσι δεν είπαμε; Θα του κάνουμε ένα χαρτί στο οποίο θα γράφουμε τι κινήσεις θα κάνει η κάθε πλευρά ούτως ώστε να αρχίσει να αποσυμπιέζεται. Ο Σάμπυ μου μετέφερε στη συνάντηση που είχαμε προχθές το απόγευμα το θέμα του Μεταξά και το μείζον για τον Φιλιππάκη είναι το θέμα των αγωγών».
Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα».
Σάμπυ Μιωνής: «Κοιτάξτε να δείτε, να το ξεκαθαρίσουμε…».
Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Και άλλο ένα έχει βάλει. Πώς θα εγγυηθούμε ότι δεν …».
Νίκος Παππάς: «Η εγγύηση είναι εντάξει, εμείς θα εγγυηθούμε».
Σάμπυ Μιωνής: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Εγώ λέω τι είπε» [σσ: εννοεί ο Ιωανν. Φιλιππάκης].
Σάμπυ Μιωνής: «Και θα σας πω εγώ τι λέω εγώ. Δεν είναι έτσι».
Αναφορικά με τα έξοδα
Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, οι «αυτολεξεί» διάλογοι δείχνουν πως «η απαίτηση χρημάτων δεν ήταν ούτε αυθόρμητη, ούτε εύλογη»: «…Αντιθέτως, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της κοινής μας συνάντησης, χωρίς καλά – καλά να έχω πει πάνω από τρεις λέξεις ο τότε υπουργός απαίτησε, με τρόπο κυνικό και εκβιαστικό, να πληρώσω, στον Ιωάννη Φιλιππάκη, «τα έξοδα που είχε κάνει μέχρι τώρα, έξοδα τα οποία, ωστόσο, δεν όφειλα…. Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε πληρωμή χρημάτων, για τα οποία δεν υπήρχε καμία νομιμοποιητική (νόμιμη) αιτία. Συγχρόνως, όμως, προχώρησε και σε μία δεύτερη απαίτηση, για λογαριασμό των νυν συγκατηγορουμένων του: Όπως ενθυμούμαι χαρακτηριστικά, ο τότε υπουργός, είπε χαρακτηριστικά: «Κι άλλο ένα έχει βάλει», εννοώντας, προφανώς, ότι ο Ιωάννης Φιλιππάκης «βάζει» και ο υπουργός – εκπρόσωπός τους τα «απαιτεί». Η δεύτερη απαίτηση του Δημ. Παπαγγελοπούλου, ήταν η απαίτηση εγγυήσεων, για την οποία ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι είναι εντάξει, καθώς θα εγγυούνταν εκείνοι… Miserabile visu!
Παράλληλα, ο επιχειρηματίας αναφέρει:
«Μετά ταύτα, είναι πασιφανές … ότι ο κατηγορούμενος Δημ. Παπαγγελόπουλος, λειτουργούσε, στο πλαίσιο μίας ομάδας, ως εκπρόσωπος των Φιλιππάκη και Τάρκα. Γι’ αυτό και ο Νίκος Παππάς, στη συνομιλία που είχαμε σε ύστερο χρόνο (και η οποία κατατέθηκε νομίμως ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΒτΕ, με το από 22.06.2020 συμπληρωματικό υπόμνημά μου), λέει χαρακτηριστικά: «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά! Πολλά λεφτά…». Φωτογραφίζει, δηλαδή, σε πληθυντικό πρόσωπο, την ύπαρξη μιας «ομάδας», η οποία «βγάζει λεφτά».
Σκευωρία κατά Μιωνή – Παπασταύρου
Ακόμη, ο επιχειρηματίας όπως υποστηρίζει, προσκόμισε για πρώτη φορά, ένα έγγραφο με το οποίο συνομολογείται -προφανώς στο πλαίσιο κάποιας προσπάθειας συμβιβασμού- το 2018, ότι οι εναγόμενοι είχαν πέσει θύματα «παραπληροφόρησης σε ότι τον αφορά για υποθέσεις φοροδιαφυγής» και φέρονται να προσθέτουν ότι «και εμείς είχαμε πέσει θύματα πλάνης από αγνώστους εχθρούς του κ. Μιωνή που με τη δημιουργία πλαστών στοιχείων, έστησαν μία σκευωρία…».
Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του αναφέρει:
«… Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, να γλιτώσουν (όπως νομίζουν) από την τιμωρία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, επιχειρούν εκ νέου να μειώσουν την αξιοπιστία μου, ανακυκλώνοντας και αναμασώντας τις (ίδιες) ανυπόστατες κατηγορίες περί, τάχα, φοροδιαφυγής κ.λπ., αν και οι ίδιοι, με το από 19.03.2018 έγγραφό τους, δηλώνουν ότι «όλα τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια μας δεν ήταν αληθή».
Και συνεχίζουν ότι «Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να ανακαλέσουμε στο σύνολό τους όλους τους ισχυρισμούς και τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στα ανωτέρω. Μας έχει πια καταστεί προφανές ότι παραπλανηθήκαμε από διάφορες πηγές οι οποίες μας χρησιμοποίησαν, προκειμένου να βλάψουν τους κ.κ. Μιωνή, Μεταξά, και συνεργάτες τους».
Ακόμη αναφέρουν ότι «όπως άλλωστε αποδείχθηκε από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, ο κ. Μιωνής ήταν και είναι απόλυτα φορολογικά ενήμερος και ουδέποτε απέκρυψε οποιοδήποτε εισόδημα, μιας που δεν υπήρξε ποτέ Έλληνας φορολογικός κάτοικος.
Ο δε κ. Μεταξάς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια μας, έπεσε θύμα λάθους από υπαλλήλους της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και φαίνεται ότι κάποιος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών παραπλάνησε τις ελληνικές αρχές προκειμένου αυτές να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον του.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο εισαγγελέας εφετών άσκησε ποινική δίωξη «κατά αγνώστου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών». Ο δε κ. Παπασταύρου, απεδείχθη ότι ουδέποτε υπήρξε συνέταιρος των κ.κ. Μεταξά και Μιωνή, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι ιδιοκτήτες της εταιρείας CMA μέχρι και την εξαγορά της, αλλά ήταν απλώς δικηγόρος τους». Τέλος, παραδέχονται ότι «όσο μάλιστα αφορά την εταιρία CMA, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουμε, ήταν μια γνωστή και απόλυτα καθαρή εταιρία η οποία διαχειρίζονταν μια σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιριών χαρτοφυλακίου για ξένους θεσμικούς επενδυτές και όχι για Έλληνες ιδιώτες επενδυτές…. Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία ήρθαν στα χέρια μας, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας STABRI LTD, ήταν και συνεχίζει να είναι ο κ. Μιωνής και όχι ο κ. Παπασταύρου όπως πιστεύαμε μέχρι πρότινος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τα επίσημα εταιρικά έγγραφα και την πιστοποίηση με σφραγίδα της Χάγης από τις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, αλλά και από τη ροή των χρημάτων», δηλώνοντας περαιτέρω ότι «και εμείς ότι είχαμε πέσει θύματα πλάνης από αγνώστους εχθρούς του κ. Μιωνή που με τη δημιουργία πλαστών στοιχείων, έστησαν μία σκευωρία εναντίον όχι μόνο των παραπάνω αλλά και εναντίον της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» αλλά και της ίδιας της ελληνικής δικαιοσύνης».
πηγή: protothema.gr