Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σάλος από τις αποκαλύψεις για την Uber- Τα αρχεία εμπλέκουν Μακρόν, Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς

Ως διαπλεκόμενη με ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς εμφανίζουν την Uber δεκάδες χιλιάδες αρχεία που διέρρευσαν και τα οποία αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τα Uber Files, τα οποία καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 2013 και 2017, όταν τη διοίκηση της εταιρείας είχε ο ιδρυτής της Τράβις Κάλανικ, η Uber διεξήγε μια κολοσσιαία εκστρατεία άσκησης επιθετικής πίεσης, προκειμένου να προσεταιριστεί πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό γινόταν με παράτυπες μεθόδους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ στελεχών της Uber αναφέρονται οι ατάκες «_γίναμε πειρατές_» και «_είμαστε παράνομοι_».

Σε άλλη στιχομυθία, ο Κάλανικ εμφανίζεται υπέρ της διοργάνωσης διαδηλώσεων των οδηγών της Uber στη Γαλλία, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε την πρόκληση βίαιης αντίδρασης από τους Γάλλους οδηγούς ταξί. «_Πιστεύω πως αξίζει. Η βία εγγυάται την επιτυχία_» φέρεται να είπε. Εκπρόσωπος του Κάλανικ διευκρίνισε πάντως πως ο ιδρυτής της Uber ουδέποτε υπαινίχθηκε πως η εταιρεία πρέπει να εκμεταλλευτεί τη βία με κόστος την ασφάλεια των οδηγών της.

Σε κάποια από τα περισσότερα από 100.000 αρχεία εμφανίζεται επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν, υπουργός Οικονομίας τότε, να πιέζει εντός του υπουργικού συμβουλίου για να βοηθήσει την Uber. Παράλληλα, η άρνηση του τότε δημάρχου Αμβούργου Όλαφ Σολτς απέναντι σε λομπίστες της Uber, στους οποίους τόνιζε ότι οι οδηγοί της πρέπει να πληρώνονται με βάση τον νόμο, έγινε δεκτή με υποτιμητικά σχόλια. Στέλεχος της εταιρείας εμφανίζεται να τον αποκαλεί «_κωμικό_».

Σε άλλη διαρροή, ο τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν φέρεται να αλλάζει το περιεχόμενο της ομιλίας του στο Νταβός, αφού συναντήθηκε με τον Κάλανικ. Ο Μπάιντεν σε εκείνη την ομιλία του αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας που θα δώσει σε εκατομμύρια εργαζομένους την ελευθερία να εργάζονται για όσες ώρες επιθυμούν.

Αρκετές κυβερνήσεις είδαν στην Uber έναν δίαυλο οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οδηγοί ταξί στο Παρίσι και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα διαμαρτυρήθηκαν έντονα έως και βίαια, καθώς θεωρούν το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber συνώνυμο με την εργασιακή ανασφάλεια και τον ευτελισμό της εργασίας.

Η ίδια η Uber σε ανακοίνωσή της διαμηνύει ότι «_η τότε επιθετική της συμπεριφορά δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές της αξίες_», διότι η εταιρεία σήμερα είναι εντελώς διαφορετική.

Διαβάστε επίσης

Uber files: Πως κορυφαίοι πολιτικοί όπως ο Μακρόν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόμπινγκ υπέρ της εταιρείας

Νάσος Ηλιόπουλος: Πού χάθηκαν οι θερμοί υποστηρικτές της Uber από την ΝΔ αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ