Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σάλος με πολιτικό που πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας! (Βίντεο)

Η Σανίγια Αμέτι, δημοτική σύμβουλος στη Ζυρίχη, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής έπειτα από τη δημοσίευση φωτογραφιών όπου πυροβολεί μια εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η νεολαία του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος κατέθεσε μήνυση κατά της Αμέτι για παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας και της λατρείας, ανακοίνωσε το κόμμα το πρωί της Δευτέρας (9/9). Ο Νικολά Ριμολντί, ιδρυτής του Mass-Voll, ενός κινήματος που δημιουργήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα της πανδημίας, ανακοίνωσε επίσης ότι θα ασκήσει κατηγορίες.

Η 32χρονη πολιτικός, μέλος του κόμματος των Πρασίνων-Φιλελευθέρων, προκάλεσε αντιδράσεις όταν χρησιμοποίησε ένα αθλητικό πιστόλι για να πυροβολήσει την εικόνα, αφήνοντας σημάδια από σφαίρες στα πρόσωπα της Παναγίας και του Ιησού, σε μία αφίσα για τη δημοπρασία της εν λόγω εικόνας η οποία χρονολογείται από το 1350.

Η Αμέτι, η οποία γεννήθηκε το 1992 στη Βοσνία σε μια μουσουλμανική οικογένεια και σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως αγνωστικίστρια, ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί τη θρησκευτική σημασία της εικόνας. Ανέφερε ότι επέλεξε την εικόνα λόγω του κατάλληλου μεγέθους της για εξάσκηση με το πιστόλι. Παρά τις γρήγορες προσπάθειές της να διαγράψει την ανάρτηση και τη δημόσια συγγνώμη της, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν. Η πράξη της πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από τους καθολικούς κύκλους, οι οποίοι την κατηγόρησαν για προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η Sanija Ameti μεγάλωσε στην Ελβετία, όπου μετανάστευσε το 1995 μαζί με την οικογένειά της ως πρόσφυγας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε σε κέντρο ασύλου στο Adliswil, ενώ η Αμέτι σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Αυτή την περίοδο γράφει τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, με αντικείμενο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής βιολογίας και πολιτικός στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Όπως αναφέρουν ελβετικά ΜΜΕ, η Αμέτι, λάτρης των όπλων και δικηγόρος με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια, έχει προκαλέσει ξανά στο παρελθόν, με αποκορύφωνα, την επιλογή της να φορέσει στρατιωτική στολή σε εκδήλωση μαζί με μέλη του λαϊκιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος αλλά και να προχωρά σε ανάρτηση αφισών στην Αλβανία, από όπου κατάγεται πρωταρχικά η οικογένειά της.

Η υπόθεση με τον πυροβολισμό της εικόνας προκάλεσε τη διαδικασία διαγραφής της από το κόμμα των Πρασίνων-Φιλελευθέρων και την απόλυση της από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Η Αμέτι και η οικογένειά της τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία μετά από απειλές που δέχθηκαν, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση της στην ηγεσία του κόμματος. Το Kath.ch, ένας ιστότοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ελβετίας, δήλωσε ότι οι Ελβετοί επίσκοποι καταδίκασαν τον πυροβολισμό της Ameti, «κατά τον οποίο στόχευσε μια εικόνα της Μαρίας και του Ιησού Χριστού. Αυτό πλήττει το θρησκευτικό αίσθημα πολλών καθολικών – μεταξύ των οποίων και το δικό τους (των επισκόπων)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άμβλωση στο Project 2025. Αλήθειες και ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ

Γερμανία: Μερική κατάρρευση γέφυρας στη Δρέσδη, δεν υπάρχουν θύματα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ