Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σάλος με το κασκόλ της «μεγάλης Ουγγαρίας» του Όρμπαν

Η Ουκρανία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ  Όρμπαν πήγε στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση των Μαγιάρων κόντρα στην Εθνική Ελλάδας, φορώντας κασκόλ στο οποίο απεικονιζόταν μέρος του ουκρανικού εδάφους ως τμήμα της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.

Ο Νικολένκο δήλωσε πως η Ουκρανία επιδιώκει μια συγγνώμη καθώς και να διαψευσθεί ότι η Ουγγαρία διεκδικεί ουκρανικά εδάφη.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν εικόνες από τη συνάντηση του Ορμπάν με Ούγγρο ποδοσφαιριστή, στις οποίες ο πρωθυπουργός φαίνεται να φοράει ένα κασκόλ για το οποίο η διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda αναφέρει πως απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας.

Β. Όρμπαν: Άλλο πολιτική άλλο ποδόσφαιρο
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναμιγνύονται το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», έγραψε ο εθνικιστής πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook. «Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζούν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού», «κόντρα στο ρεύμα της πραγματικότητας».

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν αμφισβητεί τακτικά τη νομιμότητα της Συνθήκης του Τριανόν, που υπογράφηκε μεταξύ της Ουγγαρίας και των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1920 από την ουγγρική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια επικυρώθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και από τον αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, έδινε ανεξαρτησία σε λαούς που προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Βουδαπέστης και της Αυστροουγγρικής μοναρχίας.

Τρία εκατομμύρια ουγγρόφωνοι έγιναν μειονότητες στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουγγαρία: Κατά των κυρώσεων στη Ρωσία ο Βίκτορ Όρμπαν

Όρμπαν κατά ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Ενεργειακοί νάνοι τα βάζουν μ’ έναν γίγαντα»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ