Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Σαμαράς: “Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία, ο κ. Τσίπρας τη χώρα”

Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2014.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές απάντησε:

«Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, στις ευρωεκλογές θα δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός».

Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού, Μιχάλη Λιάπη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή -ούτε λόγω του ΠΑΣΟΚ- αφού κανένας δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του, προσθέτοντας ότι είναι η τελευταία δύσκολη περίοδος και από εδώ και πέρα ανοίγουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Σαμαράς είχε επαφές με ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που είναι σε εξέλιξη, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν συμβαίνει κάτι συνταρακτικό, προχωράμε, λύνονται προβλήματα. Χθες αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. Η διαπραγμάτευση αυτή για τα ΕΑΣ έκλεισε με πολύ καλούς όρους για τη Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά δεν τα βρήκαμε, αν και φθάσαμε πολύ κοντά. Καταλαβαίνουν, όμως, και εκείνοι ότι έχουμε και πολιτικές δεσμεύσεις. Στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των αδυνάτων, αλλά και η ανάγκη να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, κάτι που συνδέεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάναμε συζήτηση για τον φόρο των ακινήτων, που θα πρέπει να είναι στην εξέλιξή του ανταποδοτικός και να αποδοθεί στους δήμους. Προς το παρόν, πάντως, ο νέος φόρος θα είναι μικρότερος σε σχέση με το 2012, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Την επόμενη χρονιά θα είναι, επίσης, χαμηλότερος για το 75% των πολιτών. Η συζήτηση για τον φόρο ακινήτων αδικούσε αυτό που ήρθε προς ψήφιση. Έχουμε ακούσει ιστορίες φρίκης, δήμευση περιουσιών, ότι όλοι θα πληρώσουν περισσότερο. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Στον ΦΠΑ στην εστίαση, η υστέρηση των εσόδων λόγω της μείωσης ήταν μικρότερη από ό,τι είχε προβλέψει η τρόικα και στο εξής η μείωση θα αποδώσει περισσότερο και θα έχει θετική επίπτωση και στα τουριστικά πακέτα που κλείνονται. Είναι ζητήματα που αποδίδουν μετά από διαπραγματεύσεις, επώδυνες και σκληρές».

Όσο για το αν υπήρξε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «οι ξένοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που έχει γίνει στη χώρα και αντιθέτως υπάρχει μία Ελλάδα που έχει αποδείξει ότι σε πολλά θέματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι μπροστά».

Η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό ότι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναδειχθεί από τον λαό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει τον υποψήφιό του από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου, σε σύνοδο στο Δουβλίνο, και αυτό το γεγονός αφήνει περιθώρια για περισσότερες υποψηφιότητες, εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν αναταράξεις από λαϊκιστικά προτάγματα και αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν εννοεί μόνο την Αριστερά (εκείνοι, είπε, είναι δεδομένα αντιευρωπαίοι). Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και στην ακροδεξιά αλλά και από άλλους χώρους που βγάζουν ευρωσκεπτικισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ