Η υπόθεση του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου “Σωτηρία”, Βασίλη Κονιαβίτη, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει από τη διοικήτρια προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 50.000 ευρώ προκειμένου να σταματήσει τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις, δεν είναι το μόνο σκάνδαλο που απασχολεί το νοσοκομείο.
Όπως αποκαλύπτει το e-reportaz, μηχανήματα ασφαλείας χιλιάδων ευρώ «σαπίζουν» στο νοσοκομείο, αντί να χρησιμοποιούνται για τη φύλαξή του.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής φύλαξης, το οποίο αν και έχει εγκατασταθεί από το Μάρτιο του 2009, εντούτοις δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού ασφαλείας! Αποτέλεσμα είναι ο καθένας να μπορεί να εισέλθει και να περιπλανηθεί σε όλους τους χώρους του μεγαλύτερου πνευμονολογικού κέντρου στην Ελλάδα κάτω από τη «μύτη» των σεκιούριτι, που είναι και το επάγγελμα του συλληφθέντα προέδρου των εργαζομένων.
Η διοίκηση του νοσοκομείου «Σωτηρία» εξέφρασε ενδιαφέρον για την προμήθεια ενός ηλεκτρονικού συστήματος περιμετρικής φύλαξης. Μέσα από διαγωνισμό επελέγη η εταιρεία «COMMUNICATION SPECIALISTS», με την οποία το νοσοκομείο σύναψε σύμβαση στις 13 Αυγούστου του 2008. Το ύψος της σύμβασης «άγγιζε» τα 44.506 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και αφορούσε την εγκατάσταση περιμετρικά καμερών υψηλής ευκρίνειας ημέρα και νύκτα, προβολείς υψηλής πίεσης και χαμηλής κατανάλωσης, φορητούς ασυρμάτους μεγάλης εμβέλειας με την εγκατάσταση αναμεταδότη επικοινωνιών και τον δορυφορικό εντοπισμό εκδήλωσης εστίας πυρκαγιάς σε όλη την πευκόφυτη περιοχή του νοσοκομείου. Το σύστημα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί τους εξωτερικούς χώρους μέσα από ειδικά διαμορφωμένο κέντρο διαχείρισης ηλεκτρονικής φύλαξης, να παρεμβαίνει ασύρματα με εγκατεστημένα μεγάφωνα τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και εάν χρειασθεί σε οποιαδήποτε όροφο εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η παράδοση και η εγκατάσταση θα γινόταν – όπως όριζε η σύμβαση – εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της, ενώ η εταιρεία θα έπρεπε να αποπληρωθεί μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Το έργο παραδόθηκε εξολοκλήρου, όμως ποτέ δεν λειτούργησε, αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Οι κάμερες μπορεί να είναι ανοιχτές και να “κοιτάζουν” την αχανή πευκόφυτη περιοχή, όμως δεν καταγράφουν, αφού δεν υπάρχουν χειριστές στο κέντρο ελέγχου. Έτσι, η έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων που καλύπτει το νοσοκομείο «Σωτηρία» θυμίζει «ξέφραγο αμπέλι», παρά το γεγονός, ότι δόθηκαν περίπου 45.000 ευρώ για την εγκατάσταση ηλεκτρονικής φύλαξης.