Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας σύμφωνα με όσα προανήγγειλε χθες Τρίτη (09/05) ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο αρμόδιο υπουργείο.

 

Πάνω σε πέντε άξονες θα βασιστεί η μεταρρύθμιση στην Παιδεία που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων
2. Αναβάθμιση του Λυκείου
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία

Οι συγκεκριμένοι άξονες περιλαμβάνουν την οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, τις αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου αλλά και την επέκταση του Ολοήμερου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

 

Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Και πρόσθεσε: «Οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ολοήμερα Δημοτικά παντού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου θα εφαρμοστεί καθολικά στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ενώ ανακοίνωσε πως «το Σεπτέμβριο του 2017 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού».

«Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Ειδική αγωγή

«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολικά γεύματα

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των σχολείων που θα τα δικαιούνται.

Συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Τέλος, πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Γαβρόγλου: Από πότε θα καταργηθούν ουσιαστικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

«H Παιδεία αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, για να προσθέσει ότι σε βάθος τριετίας θα γίνουν τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς για μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών σε αναγνώριση της προσφοράς και της προϋπηρεσίας τους σε αντίθεση με τους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων τις προσλήψεις θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη συζήτηση».

Είπε ότι θα προβλέπεται «στο μνημόνιο η ανάγκη για προσλήψεις» και πως δεν υπάρχει ζήτημα με το όριο των προσλήψεων.

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τόνισε πως στόχος σε βάθος τριετίας είναι η αναμόρφωση του Λυκείου, εκκινώντας από τη Β και Γ Λυκείου, όπου μέσα από ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα θα παρέχεται ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα ανοίγει χωρίς εξετάσεις την πόρτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως για σχολές με ζήτηση, όπως η Ιατρική, μπορεί να εφαρμόζεται ένα είδος εξετάσεων.

Σημείωσε πως για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα υπάρχει πρόσβαση σε διετείς δομές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -τα οποία αναβαθμίζονται- όπου θα λαμβάνουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Στο αναμορφωμένο Λύκειο, ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα, ώστε να παρέχεται ουσιαστική μόρφωση.

Έκανε λόγο για δεκατετρεατή υποχρεωτική μόρφωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τριετίας, αλλά σημείωσε πως θα δοθεί ελευθερία στους γονείς να αποφασίζουν εάν θα στείλουν το 4χρονο παιδί τους μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή με τα παιδιά του βρεφονηπιακού.

Υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζονται τα 840 ολιγοθέσια σχολεία- που συνήθως είναι στις εσχατιές της χώρας- και μετατρέπονται σε ολοήμερα με προσλήψεις προσωπικού.

Για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ξηλώματος του νόμου που ψήφισε ο Ν.Φίλης και πως συζητούνται κάποιες πτυχές του νόμου. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω» καθώς θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει λόγο στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών ικανοτήτων ενός εκπαιδευτικού, εάν τίθεται τέτοιο θέμα από τους σχολάρχες για την απόλυση του.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσδιορίζεται η νέα διαδικασία επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ