Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σχέδια του υπουργείου Παιδείας για χώρους εκπαίδευσης μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Χώροι πρωτοβάθμιας προενταξιακής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων κάτω των 12 ετών θα δημιουργηθούν μέσα στους χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, το πρόγραμμα αυτό ξεκινά τώρα και αφορά ένα μεταβατικό στάδιο.

Παράλληλα ανέφερε ότι για τις ηλικίες άνω των 12 ετών υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας ώστε να βρεθεί τρόπος, προκειμένου να μεταφερθούν κάποιες ώρες σε σχολεία που ολοκληρώνουν το καθιερωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι 13.000 άτομα που βρίσκονταν στην Ειδομένη εμβολιάστηκαν ήδη, ώστε να έχουν τουλάχιστον εξάμηνη κάλυψη από βασικά εμβόλια. Επιπλέον είπε, ότι δεν υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των προσφύγων, ο κ. Αλεξανδρίδης επισήμανε: «Από τον Γενάρη ως τώρα είμαστε η μοναδική χώρα που κατορθώσαμε να δώσουμε στέγη και ψωμί σε 60.000 κόσμο. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ ότι μέσα από τις διαδικασίες του “relocation” και του ασύλου, καταφέραμε ως τώρα να καταγράψουμε 54.000 στην πρώτη εγγραφή προσφύγων, ενώ ακόμη και η Γερμανία η ίδια υστερεί σε αυτό το θέμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπηρεσία ασύλου».

Παράλληλα σημείωσε, ότι αναζητούνται χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι η κατανομή των προσφύγων γίνεται σε όλη τη χώρα και ανέφερε ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. «Έχουμε κοντά στις 10.000 κόσμο που είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Ευρώπη όμως δυστυχώς οι διαδικασίες επανένταξης αργούν πάρα πολύ. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος. Είναι καθαρά υπόθεση της Ευρώπης. Πιέζουμε όσο μπορούμε αλλά οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αργές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά των δήμων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης της αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και τάχθηκε υπέρ της ισόρροπης γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Για κατανομή των βαρών σε όλες τις περιοχές μίλησε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αναστέλλονται αποφάσεις για το κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει εκλείψει με το κλείσιμο της Ειδομένης και εξέφρασε φόβους ότι θα είναι πιο έντονο αλλά θα είμαστε και πάλι απροετοίμαστοι. Να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά ζήτησε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

«Δεσμευόμαστε να μεταφέρουμε τις ανησυχίες σας στο υπουργείο», απάντησε ο κ. Αλεξανδρίδης. Για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σημείωσε, ότι «δεν κάνουν πλέον κουμάντο» καθώς το υπουργείο ελέγχει την κατανομή των κονδυλίων. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι θα επισκεφθεί κάθε έναν από τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν δομές για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα και αυτών που θα κλείσουν και αυτών που θα μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Δημιουργούνται νέες δομές στη Μακεδονία

Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Μακεδονία που θα κλείσουν μόλις δημιουργηθούν νέες δομές και αναβαθμιστούν υπάρχουσες σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης.

Όπως σημείωσε, θα κλείσουν κατά σειρά οι δομές: Καραμανλή στη Σίνδο, αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι, Φράκαπορ κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, Φέσσα στον Δήμο Ωραιοκάστρου, Σινατέξ στον Δήμο Λαγκαδά και η δομή στο Βαγιοχώρι που υπολειτουργεί, ενώ το κέντρο που λειτουργεί στο χώρο της Αλεξίλ στο Δερβένι θα παραμείνει μέχρι το Πάσχα. Στο Κιλκίς θα κλείσουν οι δομές στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο.

Επίσης, θα αναβαθμιστούν η δομή στα Διαβατά, ο χώρος της Σόφτεξ, ο χώρος που βρίσκεται στον Δήμο Παύλου Μελά και η δομή στα Βασιλικά.

Παράλληλα ξεκίνησαν εργασίες στο Χωρύγι Κιλκίς, θα αναβαθμιστούν οι χώροι στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια Ημαθίας, τα Γιαννιτσά Πέλλας, το Κτήμα Ηρακλή Πιερίας και την Πέτρα Ολύμπου.

Στις Σέρρες ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην ΚΕΓΕ, ενώ στη Δράμα προετοιμάζεται ένα διώροφο κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Αλεξανδρίδης επισήμανε ότι ενώ στην Κεντρική Μακεδονία βρισκόταν 23.000 πρόσφυγες σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 16.000.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπομονή τέλος για τους Γιατρούς του Κόσμου! Ζητούν λύσεις για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ