Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σχέδιο εξόδου της Ολλανδίας από Ε.Ε.

Τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ολλανδίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα παρουσίασε την Πέμπτη ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, τονιζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να πλήξει το τραπεζικό σύστημα ούτε θα επιφέρει μείωση στους μισθούς λαο στος συντάξεις.

Στην έκθεση για το αποκαλούμενο και σχέδιο «NExit», που εκπονήθηκε από την βρετανική εταιρεία συμβούλων Capital Economics, περιγράφονται οι συνέπειες σε βάθος χρόνου στην ολλανδική οικονομία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η Ολλανδία την παρούσα στιγμή κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση τόσο με εκείνους που καταγράφονται σε άλλες ηπείρους όσο και σε σχέση με εκείνους που κινούταν η χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Έξω, όμως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η έκθεση «οι Ολλανδικές αρχές θα μπορούν:

– να εξοικονομήσουν 20 δισ. ευρώ έως το 2035 από την επανεθνικοποίηση κανονισμών σε περιοχές που σήμερα ελέγχονται από τις Βρυξέλλες

– να αυξήσουν κατά 240 δισ. ευρώ το ΑΕΠ τους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια με την εξαίρεσή τους από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ

– να μειώσουν τα δημόσια έξοδά τους κατά 7,5 δισ. ευρώ το χρόνο (μέχρι και το 2035) με την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής ώστε να επικεντρωθεί στην αποδοχή μόνο εκείνων των μεταναστών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ολλανδική οικονομία

– να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών τους στις εκτός ΕΕ αγορές καθώς θα μπορούν να διαπραγματεύονται κατά μόνας χωρίς να δεσμεύονται σε μια κοινή εμπορική πολιτική

– να αυξήσουν αθροιστικά τα εθνικά έσοδα κατά 309 δισ. ευρώ έως το 2035 θέτοντας δημοσιονομικούς στόχους που ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».

Όσον αφορά την αλλαγή του νομίσματος, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι υπάρχει κόστος αλλά είναι «διαχειρίσιμο» και «μέτριο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι φόβοι για επανεκτίμηση του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ και άλλα νομίσματα είναι ανεδαφικές».

Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το “ΝΕxit” «επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για υποτίμηση ή υπερτίμηση του νέου νομίσματος, δεν απειλεί την τραπεζική σταθερότητα ή το χρέος ή τις συντάξεις της Ολλανδίας».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατα 240 εκ. ευρώ εώς το 2035, ποσοστό της τάξεως 10% με 13% σε σύγκριση με ό,τι θα συνεβαινε αν η Ολλανδία εξακολουθούσε να είναι ένα από τα 28 κράτη-μέλη,υπό την προϋπόθεση πως η χώρα θα επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και παρά την αποχώρηση της από την Ε.Ε. θα διατηρήσει μία σχέση με τις Βρυξέλλες και την Ελβετία.

Σε πρακτικό επίπεδο η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, θα σημαίνε από 7.100 έως 9.800 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση για κάθε νοικοκυριό.

Τα αποτέλεσματα, μάλιστα, θα ήταν πάνω-κάτω τα ίδια, υποστηρίζουν οι συντάκτες, ακόμα και αν η Ολλανδία δεν πετύχαινε μια ειδική – όπως η Ελβετία – σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν ελέγξει όλα τα πιθανά σενάρια και δεν προκύπτουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Και η έκθεση καταλήγει:

«Υπάρχουν ρίσκα για την αποχώρηση από την ΕΕ. Αλλά υπάρχουν και σημαντικά ρίσκα στην παραμονή σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση στις υπεχρεωμένες χώρες της περιφέρειας. Σε αυτή την περίπτωση η ανάλυσή μας δείχνουν ότι η Ολλανδία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της μοίρας της, από ό,τι αν μείνει με τον “διάβολο που γνωρίζει”».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ