Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, το οποίο με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της και στην παράλληλα αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί τη ναυαρχίδα των μέτρων, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για τις επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού που αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων. Οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται σήμερα στα 8-10 δις. ευρώ και εφόσον καταφέρει το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ να εισπράξει το 50% αυτών θα είναι μεγάλη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα αποφασισθούν θα πρέπει να οδηγήσουν στο κλείσιμο όλων των παραθύρων που υπάρχουν σήμερα . Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:
– Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS η οποία υπολογίζεται στους πρώτους μήνες του 2024. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής σχετικά με το μέτρο: “Το λέω προς όλους τους ενδιαφερόμενους. για να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει και δεν περνάει από το χέρι μας ώστε η διασύνδεση να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 διότι εκτός των άλλων η χώρα θα χάσει χρήματα αν δεν συνδεθούν”, είπε. Υπογράμμισε επίσης τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες: πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους POS και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ακατάλληλα POS.
-Νέα κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες.
-Τα POS επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που θα γίνει στις αρχές του 2024. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία, , ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι που οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς δεν ξεπερνούν τους 10 ανά κλάδο που διαθέτουν POS.
-Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών
-Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
-Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.
-Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λ.π.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, τι διακινείται και που πάει.
-Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
-Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις. Όπου κριθεί αναγκαίο, τα πρόστιμα θα αυξηθούν, ενώ αναμένεται να διευρυνθούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων σήμερα δεν επιβάλλονται ποινές
– Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, θα υπάρχουν κάρτες που θα εκδοθούν τους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών και δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις”.
Πηγή: Capital.gr