Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εταιρίες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έλαβαν επιδοτήσεις με πλαστά στοιχεία πραγματοποιούν ειδικά, μικτά κλιμάκια με άνδρες του ΣΔΟΕ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντα και Θωμά Ψύρρα, οι αποκαλύψεις για κύκλωμα με υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που εκβίαζαν επιχειρηματίες και λάμβαναν μίζες προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» αιτήσεις επιδοτήσεων προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία απαίτησε να συμμετέχουν στους ελέγχους και δικοί της υπάλληλοι.
Πέραν όμως της στενής επιτήρησης που έθεσε τις ελληνικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε και κατ’ αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η ελεγχόμενη Διεύθυνση της Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται η υπόθεση τεσσάρων υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Υποθέσεων οι οποίοι φέρονται εμπλεκόμενοι σε υπόθεση δωροδοκίας και εκβίασης επιχειρηματιών. Οι βουλευτές επικαλούνται έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κάνει λόγο για επιδοτήσεις σε εταιρίες «φαντάσματα» , το οποίο έχει προκαλέσει και την παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Οι εισαγγελείς έχουν παραγγείλει στις 13 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ εξαντλητικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εταιρείες έχουν επιδοτηθεί με πλαστά στοιχεία ή εάν έχουν διαθέσει τα επιδοτούμενα ποσά στους σκοπούς που προορίζονταν.
Πέραν αυτών όμως και όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας σχετικούς ελέγχους διενεργούν και μικτά κλιμάκια ΣΔΟΕ και OLAF. Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει: «Το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε Φορείς Επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Πλέον, σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».
Πηγή: protothema.gr