Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 25 χρόνια θα χρειαστεί η χώρα μας προκειμένου να επανέλθει η ανεργία σε φυσιολογικά επίπεδα. Ή για να το πούμε πιο κομψά για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται. Αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, Endeavor Greece. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια Μνημονίου και έξι σχδόν βαθιάς οικονομικής ύφεσης για να γυρίσει η χώρα μας αρκετές δεκαετίες πίσω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να επανέλθουν οι θέσεις εργασίας στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και να διπλασιαστούν τα ποσοστά επιτυχίας τους. Με λίγα λόγια να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο επιχειρηματικό οικοσύστημα το οποίο να καλλιεργεί, να υποστηρίζει και να συνδέει ποιοτικά επιχειρηματικά εγχειρήματα» αναφέρεται στη μελέτη.
Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την Κοινωφελή Δράση (26-27 Ιουνίου 2014). Το ΙΣΝ αποτελεί τον αποκλειστικό δωρητή για την εκπόνηση της μελέτης.
Όπως επισημαίνεται από την Endeavor Greece, η Ελλάδα έχασε συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών. Πάνω από τις μισές προέρχονται από τρεις κλάδους -τις κατασκευές, το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο και τη μεταποίηση- ενώ ολόκληροι τομείς όπως το real estate πρακτικά αφανίστηκαν.
Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης, τα 2/3 των χαμένων θέσεων εργασίας δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους.
Τρεις μόνο κλάδοι κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση τροφίμων και ο κλάδος της τεχνολογίας.
Πάνω από 200.000 εγκατέλειψαν την Ελλάδα
Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στους χιλιάδες συμπολίτες μας που εγκατέλειψαν τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πάνω από 200.000 έλληνες από τους οποίους νέοι με προσόντα έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ειδικότερα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Στην μελέτη τονίζεται ότι η τάξη μεγέθους της αλλαγής που απαιτείται είναι τεράστια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που συνήθως περιγράφεται.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν δομική αδυναμία να αυξήσουν σημαντικά τις θέσεις εργασίας τους. Ενδεικτικά, στο σύνολό τους οι μεγάλες επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας ακόμη και κατά τα «καλά χρόνια» προ της κρίσης. Αντίστοιχα, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αποτελούν κατά βάση επιλογή αυτοαπασχόλησης και δεν δημιουργούν καμία πρόσθετη θέση εργασίας πλην εκείνης του επιχειρηματία- ιδιοκτήτη. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα της εργασίας που προσφέρουν είναι κακή, με απουσία προγραμμάτων ανάπτυξης του προσωπικού, αναντιστοιχία ρόλων και ικανοτήτων και εξαιρετικά προβληματικούς μισθούς.