Σε απεργιακό κλοιό βρίσκονται χριστουγεννιάτικα Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.
Περίπου 200.000 πολίτες στην Γαλλία χρειάστηκε να μπουν στην διαδικασία να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τις διακοπές και να κλείσουν άλλους τρόπους μετάβασης στους προορισμούς τους, καθώς ανακοινώθηκε απεργία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων στην καρδιά της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Εξαιτίας αυτής υπήρξαν πολλές ακυρώσεις δρομολογίων, περίπου το ένα τρίτο όσων είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο. Αρκετοί έσπευσαν να νοικιάσουν αυτοκίνητα ή να επιλέξουν το αεροπλάνο για τα προγραμματισμένα ταξίδια τους, ιδίως όσοι σκόπευαν να μεταβούν με τρένο σε Ισπανία και Ιταλία.
Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση εξόργισε την διοίκηση της SNCF αλλά και την κυβέρνηση, που χαρακτήρισαν «σκάνδαλο» και «μη αποδεκτή» την εξαγγελία απεργίας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι απεργοί ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις από το 12% που έχει συμφωνηθεί σε βάθος διετίας, εξαιτίας του πληθωρισμού που αυτήν την περίοδο κινείται στο 6% στη Γαλλία, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη ΕΕ όπου επίσης παρατηρούνται απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αντίστοιχα προβλήματα και στη γειτονική Μεγάλη Βρετανία, όπου το κύμα των διαμαρτυρόμενων δεν αφορά μόνο τους σιδηροδρομικούς αλλά και τα νοσοκομεία. Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν μάλιστα μέσα στις γιορτές μετά το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα των ασθενοφόρων.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά το 10% και η κρίση του κόστους διαβίωσης επιδεινώνεται. Ωστόσο η απεργία των πληρωμάτων των ασθενοφόρων ασκεί ιδιαιτέρως πίεση στην κυβέρνηση λόγω των κινδύνων που ενέχει για τους πολίτες που θα χρειαστεί να μεταφερθούν εκτάκτως σε νοσοκομείο με την κυβέρνηση να κάνει έκληση στους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιοριστούν τα περιστατικά… μέθης την χριστουγεννιάτικη περίοδο, λόγω της υπολειτουργίας του συνολικού συστήματος υγείας. Μάλιστα, περίπου 750 στρατιώτες εκπαιδεύθηκαν εκτάκτως για να αντικαταστήσουν διασώστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νοσηλευτές, που απεργούν για πρώτη φορά από τότε που συστήθηκε το συνδικάτο τους, δηλαδή εδώ και πάνω από 100 χρόνια, έχουν γίνει το σύμβολο της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά την πανδημία της Covid-19 στηρίζονται από τα δύο τρίτα των Βρετανών. Αντίθετα, μόνο το 43% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΠΑ: Έως τους -55 °C η θερμοκρασία, πιθανότητες για «κυκλώνα βόμβα»
Μαλάουι: Πάνω απο 400 οι νεκροί από χολέρα- Εξαπλώνεται η επιδημία