Ο Λουκάς Βύντρα επέλεξε φέτος την Πάρο για να ξεκουραστεί και να κάνει με τη σύζυγο και το παιδί του τις διακοπές του. Μάλιστα ο φακός του ereportaz.gr τον εντόπισε να παίζει ξέγνοιαστος με το γιο του ρακέτες στη θάλασσα απολαμβάνοντας οικογενειακές στιγμές ευτυχίας κάτω από το ζεστό ήλιο.
Της: Έπη Τρίμη
Παρά τα κρούσματα του κορωνοϊού που μαστίζουν το νησί ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής με πατέρα Τσέχο και μητέρα από την Αλμωπία της Πέλλας φαίνεται να απολαμβάνει τις διακοπές του αψηφώντας την πανδημία όσο και τον κόσμο που θαυμάζει το αψεγάδιαστο κορμί του.
Τα παιδικά χρόνια του Λουκάς Βύντρα
Το μεγαλύτερο μέρος από τα παιδικά του χρόνια ο Λουκάς Βύντρα το πέρασε στο βορειοανατολικό τμήμα της Moravia-Slesia, παίζοντας με τον αδελφό του ποδόσφαιρο, μέχρι που το Νοέμβριο του 1989 ξέσπασε η sametová revoluce, η «βελούδινη επανάσταση» που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.
Η οικογένεια Βύντρα αποφάσισε μετά από ενάμιση χρόνο να μεταναστεύσει, η μητέρα να επιστρέψει στα πατρώα εδάφη, στην Αριδαία, κοντά στα πανέμορφα λουτρά Πόζαρ. Ο Λουκάς τότε ήταν 9 ετών, δεν πολυκαταλάβαινε τι συνέβαινε γύρω του, την ιστορική σημασία των πολιτικών αλλαγών, την αναγκαιότητα του ερχομού στην Ελλάδα.
Τα πρώτα δειλά ποδοσφαιρικά βήματα του Λουκάς Βύντρα
Στην Πέλλα στο πάλαι ποτέ Σούμποτσκο, ξεκίνησε και ο Βύντρα τα πρώτα δειλά του ποδοσφαιρικά βήματα σαν σέντερ φορ στον ιστορικό Αλμωπό, μια ομάδα στην οποία έχουν ανδρωθεί αρκετά γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου μας, όπως ο Μήνου, ο Τσολερίδης, ο Κατσιαούνης, ο Γρηγοριάδης, ο Σολάκης, ο Ταραλίδης. Αργότερα ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος τον γύρισε στα χαφ, σιγά σιγά πήγε ακόμη πιο πίσω μέχρι που καθιερώθηκε στα στόπερ.
Δεν είχε κλείσει ακόμη τα 18 όταν εντάχθηκε στα μικρά εθνικά κλιμάκια και τον πρωτοπρόσεξαν τότε κυρίως οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Πιο πολύ για το νεαρό διεθνή ενδιαφέρθηκε ο Πανηλειακός του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα, μια ομάδα που είχε καταπλήξει όλους τους Έλληνες φιλάθλους στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ήδη είχε τροφοδοτήσει με καταπληκτικούς ποδοσφαιριστές τους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας: Τζόρτζεβιτς, Λάκης και Γιαννακόπουλος οι σημαντικότεροι αυτών. Ο Πανηλειακός, παρά την αποψίλωση του ρόστερ είναι σταθεροποιημένος στη μέση της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής και τη σεζόν 1998/99 κατόπιν εισήγησης του Κυράστα, αποκτά τον 18χρονο Βύντρα που πλέον γίνεται και με τη βούλα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Ο Βύντρα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας με τους “πράσινους” το 2004
Συμμετείχε, επίσης, σε 12 αγώνες στην εθνική Ελπίδων, έχοντας σκοράρει μια φορά, έως το 2004, ενώ αποτέλεσε βασικό μέλος της ολυμπιακής εθνικής ομάδας που έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του 2004, συμμετέχοντας και στους τρεις αγώνες.
Ακολούθως πήγε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με την Λεβάντε για δυόμιση χρόνια, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στο Ισραήλ και την Χάποελ, με τη φανέλα της οποίας είχε 25 συμμετοχές στην χρονιά που ολοκληρώθηκε.
Από το 1997 που ξεκίνησε, έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια που είναι ενεργός στο ποδόσφαιρο, έχει αφήσει το στίγμα του και τον γνωρίζουν καλά ακόμη και οπαδοί άλλων ομάδων, αφού η ιστορία του είναι σίγουρα μια από τις πιο έντονες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γεμάτη συμπτώσεις, εντάσεις, παράλληλα γεγονότα, κακοτυχίες, στιγμές δόξας και ευτελισμού. Σήμερα όλα αυτά τα έχει αφήσει πίσω, πιθανόν τα θυμάται και γίνεται σοφότερος.