Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σε δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών παραπέμπονται οι Σμπώκος, Γερμανός & 3 ακόμη

Πέντε άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, προκειμένου να δικαστούν για διακίνηση μαύρου χρήματος ύψους 12 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Tor-M1.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, κρίνει με βούλευμά του ότι θα πρέπει να δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Σμπώκος, καθώς και ο Γιώργος Κάμαρης που είναι στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης που είναι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από κοινού κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αναλυτικά, η υπόθεση αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1, μέσω της εταιρείας CLAVIS, που κατά τη δικογραφία ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης -και εκτιμάται πως εξυπηρετούσε συμφέροντα του κ. Σμπώκου- και της οποίας τη διαχείριση φέρεται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη. Η επίμαχη εταιρεία φαίνεται να διακίνησε προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιρειών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο. Συνολικά στην CLAVIS φαίνεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, που κατά την ανακριτική έρευνα αποτελούν «αμοιβή» του κ. Σμπώκου, από τα περίπου 90 εκατομμύρια που φέρεται να δόθηκαν συνολικά ως «δώρα» για τα ρωσικά όπλα.

Την ίδια ώρα, με το βούλευμα παύει οριστικά λόγω θανάτου, η ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

Σημειώνεται ότι με το βούλευμα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου διατάσσουν το διαχωρισμό της υπόθεσης και τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς, για τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών της περιόδου 1999 – 2000, Γιώργο Γιαννόπουλο, για τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τέλος, με το βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να δικαστούν οι πέντε κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, ενώ απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία άλλοι 11 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας, για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ