Εκρηκτική είναι η κατάσταση με το προσφυγικό ζήτημα, αφού μετά το χάος που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανών συνόρων από την ΠΓΔΜ, πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν ή επιστρέφουν απρόθυμα στην Αθήνα, προκειμένου από εκεί να διοχετευτούν και να φιλοξενηθούν σε άλλα σημεία εντός της ελληνικής επικράτειας.
Καθώς το ζητούμενό τους είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ο σκοπός τους να φτάσουν στα σύνορα, οι αρμόδιες αρχές έρχονται αντιμέτωπες με πρόσφυγες που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στην Αθήνα και από εκεί σε κάποιο ελληνικό hotspot, όπως στην περίπτωση της Κοζάνης, όπου περίπου 150 πρόσφυγες προτίμησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια προς τα σύνορα, από το να μεταφερθούν στην Αθήνα.
Ακινητοποιημένοι στη Λαμία περισσότεροι από 2000 πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, σε ένα απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. Όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι από χθες το μεσημέρι, γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη.
Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.
Εν τω μεταξύ, στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας, και πάνω από 2000 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.
Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τους επιτηρούν, ωστόσο όμως η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο εφιαλτική, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες για να περάσουν και δεύτερο βράδυ.
Επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα Αφγανοί από την Ειδομένη
Από τις 7.30 το πρωί είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Το ντόμινο ξεκίνησε από την Κροατία που μπλόκαρε τους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό οδήγησε και την Σερβία στην απόφαση να σταματήσει την διέλευση Αφγανών. Με αυτό το επιχείρημα -ότι οι Αφγανοί θα εγκλωβιστούν στην ΠΓΔΜ- οι Σκοπιανοί κρατούν κλειστά τα σύνορα με αποτέλεσμα στην Ειδομένη η κατάσταση να είναι ασφυκτική.
Η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα, έληξε νωρίς το απόγευμα.
Μετετράπη σε άτυπο hotspot ο Πειραιάς
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω. Το μεσημέρι έφτασε και το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 220 μετανάστες από τη Σάμο.
Στο χώρο του λιμανιού λειτουργεί ουσιαστικά ένα άτυπο hotspot, με τις αρχές να ελέγχουν τα χαρτιά των μεταναστών και των προσφύγων και να τους διαχωρίζουν, ανάλογα με το αν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα.
Εκείνοι που έχουν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, κυρίως Σύροι, μπαίνουν κανονικά στα πούλμαν και κατευθύνονται προς την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.
Καμμένος: Εξετάζουμε την κατασκευή δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης
Ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά από διυπουργική σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπουργείων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στο Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις -ύδρευσης, τουαλέτες-, μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο, και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000, ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.
Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό
Επιστολή στο ΝΑΤΟ απέστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ζητώντας την άμεση έλευση των συμμαχικών πλοίων στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση περιπολιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία υπονομεύει το όλο σχέδιο της επιχείρησης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στη σχετική επιστολή τονίζεται πως η Τουρκία συνεχώς εγείρει απαιτήσεις για να επιτρέψει την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, σε μια προσπάθεια να τινάξει όλη τη συμφωνία στον αέρα.
Ακόμη, ο κ. Καμμένος επισημαίνει πως θα επικοινωνήσει και με τη Γερμανίδα ομόλογό του, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός κάλεσε εκτάκτως τους δημοσιογράφους στο γραφείο του, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Τουρκία υπό το βάρος των πιέσεων από άλλες χώρες έως αύριο θα έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες πιέζουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο.
«Χλιαρές» αντιδράσεις από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις της Κομισιόν γύρω από το θέμα είναι μάλλον «χλιαρές».
Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, σημείωσε ότι «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται».
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση, και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.
Στα Διαβατά θα μεταφέρονται από αύριο οι πρόσφυγες από Αθήνα
Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αναμένεται να μεταφέρονται από το επόμενο 24ωρο οι πρόσφυγες, οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν μέσω λεωφορείων στην Ειδομένη από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.