«Σε έναν χρόνο η Κροατία θα δέχεται μόνο ευρώ». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Από το Σεπτέμβριο, οι τιμές στην Κροατία θα αναγράφονται και στο εθνικό νόμισμα, κούνα, και σε ευρώ. Μέχρι το 2023, όσοι έχουν κούνα θα πρέπει ή να τα αποσύρουν ή να τα ξοδέψουν.
«Η ζώνη Σένγκεν και η Ευρωζώνη είναι οι δύο σημαντικότερες ενοποιήσεις στις οποίες πρέπει να ενταχθεί η Κροατία. Το έτος 2022 είναι η χρονιά των αποφάσεων και για τις δύο», είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός .
Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωζώνη.
«Το 2017, ξεκινήσαμε μια δημόσια συζήτηση για την εισαγωγή του ευρώ και μετά από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτή τη στρατηγική. Γιατί η Κροατία εντάσσεται στην Ευρωζώνη; Είμαστε μια οικονομία εξάρτησης από το ευρώ» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το 70% των εσόδων από τον τουρισμό προέρχονται από τουρίστες από κράτη μέλη. Σημείωσε επίσης ότι τα δάνεια συνδέονται με το ευρώ καθώς και πολλοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου.
«Τόσο οι αποταμιεύσεις όσο και τα δάνεια και τα έσοδα από το εμπόριο και τον τουρισμό συνδέονται με την Ευρωζώνη», είπε ο Πλένκοβιτς.
Μίλησε επίσης για τον νόμο για την εισαγωγή του ευρώ ως επίσημου νομίσματος στην Κροατία. «Στόχος είναι να προχωρήσει ομαλά η προσαρμογή και να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει, οι πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα και η αναμενόμενη είσοδος στην Ευρωζώνη να γίνει με δίκαιο και σωστό τρόπο».
Σε ένα χρόνο στην Κροατία θα δέχεται μόνο το ευρώ ως μέσο πληρωμής και ως επίσημο νόμισμα. «Με την υιοθέτηση του ευρώ, τα πάντα σε κουνα στις τράπεζες θα μετατραπούν αυτόματα σε ευρώ», είπε ο Πλένκοβιτς.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια Kuna δωρεάν.
Διαβάστε ακόμη
Ευρώ: Τι προβλέπεται για το ευρωπαϊκό νόμισμα το 2022
H οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη στο σημερινό menu του Eurogroup