Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση- θρίλερ για το ελληνικό πρόγραμμα

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ η συνάντηση των δανειστών με την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.  Ο λόγος της καθυστέρησης είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια είχαν προχωρήσει σε εκ νέου διασταύρωση στοιχείων πριν το καθορισμένο ραντεβού.

troika_aftodioikisi-620x320

Τι ζητάνε όμως οι Θεσμοί για το κλείσιμο της περιβόητης διαπραγμάτευσης;

Διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σημειώνονται στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 (3,5% ζητούν οι Ευρωπαίοι-1,5% το ΔΝΤ) αλλά και σύγκλιση στις απαιτήσεις για σκληρότερα μέτρα σε μια σειρά από τομείς όπως το φορολογικό , το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποκαλύπτονται στα email με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» στα κείμενα που εστάλησαν με email προς την κυβέρνηση (37 σελίδες από την ευρωπαϊκή πλευρά και 15 σελίδες από το ΔΝΤ) υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής του κράτους και των πολιτών.

Ειδικότερα  οι δανειστές ζητούν:

– την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα)
αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση) αλλά και στα βιβλία. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να αυξηθεί και να φτάσει στο 23%.
αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.
Επιπλέον , στα προαπαιτούμενα για την β΄αξιολόγηση το φθινόπωρο, οι δανειστές απαιτούν:
απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
περικοπές των προνομιακών επιδομάτων
ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις
νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια

xreos kourema

Αδιέξοδο στο ασφαλιστικό

Νέα εμπλοκή χθες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για τις επικουρικές συντάξεις.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι η δήλωση του  υπουργού Εργασίας, κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέφερε ότι οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από εκείνες που είναι πρόθυμη να δεχτεί η ελληνική πλευρά.
Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πειραχθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε θέσει προγενέστερα όριο τα 1400 ευρώ.

Όσον αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, αυτά έχουν κλειδώσει και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι καλύτερα σε σχέση με τα νούμερα που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση για να αποφύγει την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από το 2016, προτείνει την άμεση εισαγωγή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Τα κόκκινα δάνεια

Στα κόκκινα δάνεια οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, δεχόμενοι να υπάρξει μια ελάχιστη προστασία για την πρώτη κατοικία που θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εμφανίζονται απαιτούν την ενσωμάτωση και ενήμερων δανείων στα προς πώληση δάνεια. Όπως υποστηρίζουν, η πώληση ενήμερων δανείων είναι πάγια τραπεζική πρακτική και σχετίζεται προϊόντα που πωλούνται ή τιτλοποιούνται.
Η ελληνική πλευρά ωστόσο επιδιώκει μια σειρά εξαιρέσεων, για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με βάση συγκεκριμένα όρια, αλλά και οριζόντια προστασία για τα δάνεια που συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.
Η αρχική ελληνική πρόταση προβλέπει απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ, καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ και όλες τις δανειακές συμβάσεις –και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων– όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.

κοκκινα δανεια

Ως βάση για τα εισοδηματικά κριτήρια ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM φαίνονται να αποδέχονται τα νέα κριτήρια του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και περιορίζουν την προστασία από πλειστηριασμούς για όσους η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους είναι έως 120.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στις εν λόγω περιπτώσεις το ετήσιο εισόδημα με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα πρέπει να είναι στα 8.180 για τον άγαμο ή στα 13.917 όταν πρόκειται για ζευγάρι και έως 20.639 ευρώ όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Αν υπάρξει συμφωνία για τη μη πώληση ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών που αφορούν σε πρώτη κατοικία το πλέον πιθανό είναι πως θα αφορά σε αυτή την κατηγορία.
Η ελληνική πλευρά θέλει να κινηθεί πέρα των ορίων αυτών και επιδιώκει να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες των οποίων το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους προστατεύεται από την πώληση έως τις 15 Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως εάν δεν περάσουν οι εξαιρέσεις που ζητά η ελληνικά πλευρά κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των funds συνολικά 250.000 ακίνητα.

Σόιμπλε: Όχι σε ελάφρυνση του χρέους- Περισσότερα μέτρα!

σοιμπλε

Η λύση που διαβλέπει ο γερμανός υπουργός, δεν περιλαμβάνει την περιβόητη «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», την οποία επικαλείται σε κάθε ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση.

Άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει περισσότερα από την Ελλάδα, ώστε να καταστεί μία ανταγωνιστική οικονομία, ανοίγοντας «παράθυρο» και για άλλα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα, προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

“Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας”, δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και το τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

tsakalotos

Νίκος Παππάς: Το ΔΝΤ μας ζητά να πηδήξουμε από τον πέμπτο

Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΝΤ περί απομείωσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπρόσθετα επώδυνα μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού και τα οποία είναι ιδιαίτερα υφεσιακά για την εγχώρια οικονομία. Επίσης, σημείωσε με νόημα ότι το ΔΝΤ ζητά την ελάφρυνση ενός χρέους που δεν του ανήκει καν.

«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι… κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι «το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν». «Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων για να μάθουμε επιτέλους πόσα ΑΚΟΜΗ θα χρειαστεί να βγάλει ο έλληνας πολίτης από τη τσέπη του για να πληρώσει τα σπασμένα…



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ